Het recept is ontleend aan ms KANTL Gent 15, tweede deel (editie Braekman, zie bibliografie; editie Muusers, zie hier).
De erweijten uit onderstaand recept kunnen zowel groene erwten als velderwten (capucijners) zijn. Het kooknat van erwten werd zeer veel gebruikt in gerechten gedurende de vastentijd, als vervanging van bouillons op vleesbasis. Ditzelfde recept komt ook voor in Een notabel boecxken van cokerijen (recept nr.152, ‘Om pareye te maken’). Daar wordt het kooknat van de erwten gebonden met broodkruim. In de vastentijd doet men ook nog rozijnen in de soep.
De term puree kan verwarring scheppen: uit “pureye van herweten […] dat claer is” (uit een recept om snoek te stoven in ms UB Gent 476) blijkt dat de erwten uit het kooknat werden gezeefd. Echter, omdat deze soep in het Notabel boecxken wel wordt gebonden, maar dan met broodkruim, heb ik in de bewerking van dit recept ervoor gekozen de erwten gepureerd en wel in de soep te laten.
Het recept is zó simpel, dat er eigenlijk geen bewerking nodig is. Maar hieronder heb ik het toch even uitgeschreven.
Voor 4 personen; bereiding 60 minuten.
250 gr groene erwten, spliterwten of velderwten
2 uien, gesnipperd
2 eetl olie
½ tl saffraandraadjes
1 tl komijnpoeder
1 liter water
Kook de erwten in het water tot ze bijna gaar zijn. Fruit de ui in olie en doe die bij de erwten. Laat de saffraandraadjes wellen in een eetlepel heet water en kneus ze om de kleur los te laten. Doe het komijnpoeder erbij. Meng de specerijen met de erwtenpuree en wrijf dit door een zeef of pureer met de staafmixer. Breng nog even aan de kook, en dien op. Je kunt ook de erwten uit het kooknat zeven en broodkruim gebruiken om de soep te binden.
Het recept voor snert, Hollandse erwtensoep.
Het recept voor vegetarische erwtensoep uit de 17de eeuw
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Middeleeuwse erwtensoep
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…