Patatas viduva of weduwen-aardappels

Een aardappelgerecht dat heerlijk is als warme tapa, of als bijgerecht bij een simpel vlees- of visgerecht.
Borrelhap of bijgerecht voor 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten.

4 kleine vastkokende aardappelen (1 per persoon)
1 ei
bloem
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 tomaten, ontveld
1 theelepel suiker
20 gr bloem
3 dl runderbouillon
olijfolie om te frituren

Voorbereiding

Schil en was de aardappelen en snijd ze in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter. Haal de plakjes door losgeroerd ei en daarna door bloem, en frituur ze in olijfolie van 180 °C mooi goudbruin. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.
Snijd de ontvelde tomaten klein. De pitjes mogen blijven.

Bereiding

Maak het sausje door ui en knoflook in olijfolie te fruiten. Doe na enkele minuten de tomaten erbij. Laat de saus al roerend wat indikken. Doe dan suiker en bloem erbij. Roer weer goed, laat de bloem op laag vuur een minuutje sudderen, doe dan de bouillon erbij, roer tot je een lichtgebonden tomatensaus hebt. Leg daar de aardappelplakjes in, en laat deze met het deksel op de pan nog twintig tot dertig minuten op laag vuur stoven.

Serveren

Deze weduwenaardappelen zijn een tapasgerecht, maar ik vind deze aardappeltjes ook heel goed passen bij geroosterde tonijn of kip.

Recept voor een warm borrelhapje of bijgerechtje bij een Spaanse maaltijd
Gefrituurde aardappelen, geserveerd in een saus met verse tomaat.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago