Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ofwel Albondigas

Dit gerecht kan je zo als onderdeel van tapas bij de borrel geven, maar met rijst of pasta en een salade is het ook een prima hoofdgerecht. De tomatensaus is dit keer gemaakt met tomatenpuree. Je zou het brood in de gehaktballen kunnen vervangen door paneermeel, maar probeer het toch eens zo. En voor een beetje pit zou je een gedroogd rood pepertje door de tomatensaus kunnen verkruimelen.
Borrelhap (tapa) voor 8 tot 10 personen of hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen; voorbereiding 30 minuten; bereiding 35 minuten.Gehaktballen
500 gr rundergehakt
2 eieren
100 gr witbrood zonder korst
1 dl melk
1 eetl fijngehakte peterselie
2 tenen knoflook uit de knijper
bloem
olijfolie

Tomatensaus
1 ui, fijngesnipperd
2 gehakte worteltjes (of halve winterpeen)
10 gr bloem
2½ dl runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
½ dl droge witte wijn
olijfolie
zout naar smaak

Voorbereiding

Maak eerst de saus: fruit ui en wortel tien minuten op middelhoog vuur in wat olijfolie. Strooi de bloem erover, roer goed om en laat enkele minuten garen. Kijk uit dat de bloem niet verbrandt! Giet er al roerend de bouillon en de wijn bij. Ook de tomatenpuree gaat er nu in. Laat de saus twintig minuten trekken op laag vuur. Pureer de saus door hem door een zeef te wrijven, of de staafmixer erop te zetten. Er mogen best stukjes te zien blijven.
Week voor de gehaktballetjes het brood in de melk. Knijp het brood uit en meng het door het gehakt, met de eieren, peterselie, knoflook en zout. Maak kleine balletjes (flinke knikkers) en rol ze door een beetje bloem.

Bereiding

Bak de balletjes in de olijfolie aan alle kanten bruin. Niet allemaal tegelijk, maar steeds een paar, zodat je ze goed door de pan kunt rollen. Leg ze in de pan met de saus. Schep voorzichtig om, en laat nog eens 30 minuten zachtjes garen.

Serveren

Leg de warme balletjes in de saus op een schaaltje en zet er prikkertjes bij, of eet ze met een klein vorkje. Als hoofdgerecht serveer je ze met rijst of noedels en salade of groenten.

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Een smakelijke variant in de reeks ‘gehaktballetjes in tomatensaus’, die je niet alleen als hoofdgerecht, maar vooral ook als warm tapas-gerechtje kunt serveren.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago