Tomatensaus
1 ui, fijngesnipperd
2 gehakte worteltjes (of halve winterpeen)
10 gr bloem
2½ dl runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
½ dl droge witte wijn
olijfolie
zout naar smaak
Maak eerst de saus: fruit ui en wortel tien minuten op middelhoog vuur in wat olijfolie. Strooi de bloem erover, roer goed om en laat enkele minuten garen. Kijk uit dat de bloem niet verbrandt! Giet er al roerend de bouillon en de wijn bij. Ook de tomatenpuree gaat er nu in. Laat de saus twintig minuten trekken op laag vuur. Pureer de saus door hem door een zeef te wrijven, of de staafmixer erop te zetten. Er mogen best stukjes te zien blijven.
Week voor de gehaktballetjes het brood in de melk. Knijp het brood uit en meng het door het gehakt, met de eieren, peterselie, knoflook en zout. Maak kleine balletjes (flinke knikkers) en rol ze door een beetje bloem.
Bak de balletjes in de olijfolie aan alle kanten bruin. Niet allemaal tegelijk, maar steeds een paar, zodat je ze goed door de pan kunt rollen. Leg ze in de pan met de saus. Schep voorzichtig om, en laat nog eens 30 minuten zachtjes garen.
Leg de warme balletjes in de saus op een schaaltje en zet er prikkertjes bij, of eet ze met een klein vorkje. Als hoofdgerecht serveer je ze met rijst of noedels en salade of groenten.
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Een smakelijke variant in de reeks ‘gehaktballetjes in tomatensaus’, die je niet alleen als hoofdgerecht, maar vooral ook als warm tapas-gerechtje kunt serveren.
© Auteur
Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…