De ene muffin is de andere niet

Muffins komen oorspronkelijk uit Engeland, maar zijn ook erg populair in de Verenigde Staten. Muffins worden voor het eerst in de achttiende eeuw zo genoemd. De Engelse muffin wordt gemaakt van gistdeeg dat niet in de oven, maar op een grillplaat op het fornuis wordt gebakken. Na het bakken wordt de muffin opengespleten met de vingers, er wordt boter in gedaan, en daarna weer gesloten. Daarna eet je het gebak warm terwijl de gesmolten boter van je kin druipt.

De Amerikaanse muffin wordt meestal gemaakt van een beslag met rijspoeders dat in de oven wordt gebakken. Je kunt ze warm of koud eten. Er kan ontzettend veel worden toegevoegd aan het beslag. Je hebt zoete varianten met bosbessen, krenten, banaan, pindakaas, sinaasappelschil, maar ook hartige met verschillende soorten kaas, gedroogde tomaten, tuinkruiden, noten, olijven, en noem maar op. Het leuke van dit soort muffins is dat ze met tien minuten werk en hooguit twintig minuten in de oven klaar zijn.
Onderstaand recept is voor een Amerikaanse muffin met speculaaskruiden. Als je geen speculaaskruiden in huis hebt of ze niet kunt kopen kun je een eigen mengsel maken.
Op deze site staat ook een heerlijk recept voor vlierbessenmuffins. En er is een overzicht met Sinterklaasrecepten.

Zo mislukken muffins nooit

Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.

  • Vet de muffinvorm goed in. De muffin zal nooit mooi uit de vorm komen als je dat niet hebt gedaan, want het gebak zal blijven plakken aan dat éne plekje dat je hebt overgeslagen.
  • Je hebt twee kommen nodig. In één kom gaan alle droge ingrediënten, in de andere kom alle vloeibare ingrediënten.
  • Een theelepel is niet zomaar een lepel. Het is een afgesproken maat: 5 milliliter, ofwel de inhoud van 5 gram water. De theelepeltjes die wij gebruiken zijn veel kleiner, slechts de helft of zelfs maar een kwart van die hoeveelheid. Houd daar rekening mee. En één eetlepel is drie theelepels, heeft dus een inhoud van 15 milliliter.
  • Doe altijd de droge kom bij de natte kom, niet omgekeerd.
  • Meng het beslag niet totdat het glad is, het MOET klonterig blijven.
  • Laat de muffins vijf minuten buiten de oven afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Voor een vorm met twaalf muffins; voorbereiding 10 minuten; bereiding 20 minuten.

Droge kom
250 gr witte tarwebloem (géén patent)
125 gr suiker
1¼ tl zuiveringzout
¾ tl bakpoeder
¾ tot 1 tl zout
1 eetl speculaaskruiden
40 gr geschaafde amandelen, verkruimeld (NIET vermalen)

Natte kom
1 ei, losgeklopt
2,5 dl karnemelk
125 gr boter, gesmolten maar niet verkleurd

Extra
boter om de vorm in te vetten
25 gr geschaafde amandelen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de muffinvorm in met boter. Als je geen muffinvorm hebt kun je een cakeblik gebruiken. De baktijd wordt dan vijftig minuten.

Droge kom – Meng bloem met suiker, zout, rijspoeders, amandelen en specerijen.
Natte kom – Meng ei, karnemelk, gesmolten boter.

Bereiding

Doe de inhoud van de droge kom bij die van de natte kom, meng met een vork tot je een klonterig beslag hebt. Niet glad koppen!
Vul de holtes in de bakvorm voor niet meer dan driekwart, het beslag zal flink rijzen tijdens het bakken. Strooi wat geschaafde amandelen bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven, en bak gedurende vijftien minuten. Controleer of de muffins gaar zijn door er een houten prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan zijn de muffins klaar. Laat ze anders nog een paar minuten langer bakken.
Haal de muffinvorm uit de oven, laat nog vijf minuten staan.
Haal de muffins uit de vorm. Ik doe dit door met de muffinvorm op het aanrecht te tikken totdat de muffins omhoogspringen.
Leg de muffins op een taartrooster.

Serveren

Je kunt ze warm of op kamertemperatuur eten.

Bewaren

Als de muffins helemaal zijn afgekoeld kun je ze in een afgesloten doos een dag of twee bewaren. Maar vers zijn ze wel het lekkerst.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Speculaaskruiden

Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 8:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).

Recept voor muffins met speculaaskruiden
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago