Muffins komen oorspronkelijk uit Engeland, maar zijn ook erg populair in de Verenigde Staten. Muffins worden voor het eerst in de achttiende eeuw zo genoemd. De Engelse muffin wordt gemaakt van gistdeeg dat niet in de oven, maar op een grillplaat op het fornuis wordt gebakken. Na het bakken wordt de muffin opengespleten met de vingers, er wordt boter in gedaan, en daarna weer gesloten. Daarna eet je het gebak warm terwijl de gesmolten boter van je kin druipt.
De Amerikaanse muffin wordt meestal gemaakt van een beslag met rijspoeders dat in de oven wordt gebakken. Je kunt ze warm of koud eten. Er kan ontzettend veel worden toegevoegd aan het beslag. Je hebt zoete varianten met bosbessen, krenten, banaan, pindakaas, sinaasappelschil, maar ook hartige met verschillende soorten kaas, gedroogde tomaten, tuinkruiden, noten, olijven, en noem maar op. Het leuke van dit soort muffins is dat ze met tien minuten werk en hooguit twintig minuten in de oven klaar zijn.
Onderstaand recept is voor een Amerikaanse muffin met speculaaskruiden. Als je geen speculaaskruiden in huis hebt of ze niet kunt kopen kun je een eigen mengsel maken.
Op deze site staat ook een heerlijk recept voor vlierbessenmuffins. En er is een overzicht met Sinterklaasrecepten.
Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.
Voor een vorm met twaalf muffins; voorbereiding 10 minuten; bereiding 20 minuten.
Droge kom
250 gr witte tarwebloem (géén patent)
125 gr suiker
1¼ tl zuiveringzout
¾ tl bakpoeder
¾ tot 1 tl zout
1 eetl speculaaskruiden
40 gr geschaafde amandelen, verkruimeld (NIET vermalen)
Natte kom
1 ei, losgeklopt
2,5 dl karnemelk
125 gr boter, gesmolten maar niet verkleurd
Extra
boter om de vorm in te vetten
25 gr geschaafde amandelen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de muffinvorm in met boter. Als je geen muffinvorm hebt kun je een cakeblik gebruiken. De baktijd wordt dan vijftig minuten.
Droge kom – Meng bloem met suiker, zout, rijspoeders, amandelen en specerijen.
Natte kom – Meng ei, karnemelk, gesmolten boter.
Doe de inhoud van de droge kom bij die van de natte kom, meng met een vork tot je een klonterig beslag hebt. Niet glad koppen!
Vul de holtes in de bakvorm voor niet meer dan driekwart, het beslag zal flink rijzen tijdens het bakken. Strooi wat geschaafde amandelen bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven, en bak gedurende vijftien minuten. Controleer of de muffins gaar zijn door er een houten prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan zijn de muffins klaar. Laat ze anders nog een paar minuten langer bakken.
Haal de muffinvorm uit de oven, laat nog vijf minuten staan.
Haal de muffins uit de vorm. Ik doe dit door met de muffinvorm op het aanrecht te tikken totdat de muffins omhoogspringen.
Leg de muffins op een taartrooster.
Je kunt ze warm of op kamertemperatuur eten.
Als de muffins helemaal zijn afgekoeld kun je ze in een afgesloten doos een dag of twee bewaren. Maar vers zijn ze wel het lekkerst.
Alle verklaringen van ingrediënten
Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 8:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).
Recept voor muffins met speculaaskruiden
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…