• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Speculaasmuffins

SpeculaasmuffinsDe ene muffin is de andere niet

Muffins komen oorspronkelijk uit Engeland, maar zijn ook erg populair in de Verenigde Staten. Muffins worden voor het eerst in de achttiende eeuw zo genoemd. De Engelse muffin wordt gemaakt van gistdeeg dat niet in de oven, maar op een grillplaat op het fornuis wordt gebakken. Na het bakken wordt de muffin opengespleten met de vingers, er wordt boter in gedaan, en daarna weer gesloten. Daarna eet je het gebak warm terwijl de gesmolten boter van je kin druipt.

De Amerikaanse muffin wordt meestal gemaakt van een beslag met rijspoeders dat in de oven wordt gebakken. Je kunt ze warm of koud eten. Er kan ontzettend veel worden toegevoegd aan het beslag. Je hebt zoete varianten met bosbessen, krenten, banaan, pindakaas, sinaasappelschil, maar ook hartige met verschillende soorten kaas, gedroogde tomaten, tuinkruiden, noten, olijven, en noem maar op. Het leuke van dit soort muffins is dat ze met tien minuten werk en hooguit twintig minuten in de oven klaar zijn.
Onderstaand recept is voor een Amerikaanse muffin met speculaaskruiden. Als je geen speculaaskruiden in huis hebt of ze niet kunt kopen kun je een eigen mengsel maken.
Op deze site staat ook een heerlijk recept voor vlierbessenmuffins. En er is een overzicht met Sinterklaasrecepten.

Zo mislukken muffins nooit

Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.

  • Vet de muffinvorm goed in. De muffin zal nooit mooi uit de vorm komen als je dat niet hebt gedaan, want het gebak zal blijven plakken aan dat éne plekje dat je hebt overgeslagen.
  • Je hebt twee kommen nodig. In één kom gaan alle droge ingrediënten, in de andere kom alle vloeibare ingrediënten.
  • Een theelepel is niet zomaar een lepel. Het is een afgesproken maat: 5 milliliter, ofwel de inhoud van 5 gram water. De theelepeltjes die wij gebruiken zijn veel kleiner, slechts de helft of zelfs maar een kwart van die hoeveelheid. Houd daar rekening mee. En één eetlepel is drie theelepels, heeft dus een inhoud van 15 milliliter.
  • Doe altijd de droge kom bij de natte kom, niet omgekeerd.
  • Meng het beslag niet totdat het glad is, het MOET klonterig blijven.
  • Laat de muffins vijf minuten buiten de oven afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Voor een vorm met twaalf muffins; voorbereiding 10 minuten; bereiding 20 minuten.

Bakblik voor 12 muffins

Droge kom
250 gr witte tarwebloem (géén patent)
125 gr suiker
1¼ tl zuiveringzout
¾ tl bakpoeder
¾ tot 1 tl zout
1 eetl speculaaskruiden
40 gr geschaafde amandelen, verkruimeld (NIET vermalen)

Natte kom
1 ei, losgeklopt
2,5 dl karnemelk
125 gr boter, gesmolten maar niet verkleurd

Extra
boter om de vorm in te vetten
25 gr geschaafde amandelen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de muffinvorm in met boter. Als je geen muffinvorm hebt kun je een cakeblik gebruiken. De baktijd wordt dan vijftig minuten.

Droge kom – Meng bloem met suiker, zout, rijspoeders, amandelen en specerijen.
Natte kom – Meng ei, karnemelk, gesmolten boter.

Bereiding

Doe de inhoud van de droge kom bij die van de natte kom, meng met een vork tot je een klonterig beslag hebt. Niet glad koppen!
Vul de holtes in de bakvorm voor niet meer dan driekwart, het beslag zal flink rijzen tijdens het bakken. Strooi wat geschaafde amandelen bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven, en bak gedurende vijftien minuten. Controleer of de muffins gaar zijn door er een houten prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan zijn de muffins klaar. Laat ze anders nog een paar minuten langer bakken.
Haal de muffinvorm uit de oven, laat nog vijf minuten staan.
Haal de muffins uit de vorm. Ik doe dit door met de muffinvorm op het aanrecht te tikken totdat de muffins omhoogspringen.
Leg de muffins op een taartrooster.

Serveren

Je kunt ze warm of op kamertemperatuur eten.

Bewaren

Als de muffins helemaal zijn afgekoeld kun je ze in een afgesloten doos een dag of twee bewaren. Maar vers zijn ze wel het lekkerst.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Speculaaskruiden

Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 8:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).

Recept voor muffins met speculaaskruiden
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Nederland, Verenigde Staten, Zoet gebak Tagged With: amandel, kaneel, suiker Gepubliceerd op 2 december 2005Laatste wijziging 17 november 2019

Previous Post: « Koekje erbij?
Next Post: Kalfsfond en lamsfond »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria