De vlier (Sambucus niger) is een heel interessante struik/boom, zie het recept voor vlierbloesemsiroop. Maar ik heb voor de liefhebbers ook alvast een recept voor heerlijke vlierbessen-appeljam op de site gezet. En voor wie van muffins houdt, is er een recept voor winterse speculaasmuffins.
Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.
Voor 16 muffins. Voorbereiding 15 minuten; bereiding 20 minuten + 5 minuten afkoelen.
Droge kom
250 gr bloem
175 gr suiker
2 tl bakpoeder
¼ tl zuiveringzout
¾ tl zout
1 tl kaneelpoeder
½ tl gemberpoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
Natte kom
2 eieren
2½ dl melk
125 gr boter
150 gr vlierbessen zonder takjes, twijgjes, blaadjes
En verder
boter om de bakvormen in te vetten
Meng alles voor de droge kom goed door elkaar.
Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron op half vermogen. De boter mag niet verkleuren. Kluts de eieren door de melk, giet dan de boter erbij en kluts weer.
Vet de muffinvormen goed in met boter.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de droge kom bij de natte kom, roer kort door met een vork. Doe de vlierbessen erbij. Het mengsel moet klonterig blijven.
Schep het beslag in de muffinvormen, vul tot tweederde want het beslag rijst.
Zet de vorm in de oven. Controleer na achttien minuten of de muffins gaar zijn (een tandenstoker komt er droog uit). Als ze nog niet gaar zijn, na twee minuten weer controleren.
Je kunt het beslag ook in een cakevorm doen, en vijftig minuten bakken.
Laat vijf minuten afkoelen, haal dan de muffins (of quickbread) uit de vorm en laat op een taartrooster verder afkoelen.
Lekker bij koffie of thee, zowel nog warm uit de oven als afgekoeld. Af en toe voel je een knappertje tijdens het eten van de muffins, dat zijn de vlierbespitjes.
Alle verklaringen van ingrediënten
Zie de pagina over Rijsmiddelen
Het recept voor lekkere muffins met vlierbessen
© Auteur
Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…