Categories: ChinaSoepMet vlees

Chinese bouillon

Soepen zijn belangrijk in de Chinese keuken. De basis voor elke goede soep is een goede bouillon. Een Chinese soep maak je niet met een westers bouillonblokje, neem dus toch maar even de moeite. Chinese bouillon is lichter dan Westerse bouillon. Er worden vrijwel geen soepgroenten gebruikt, alleen wat bosui en gember. Overigens gebruiken Chinezen vaak geen visbouillon: vrijwel alles wordt in kippen of vleesbouillon bereid, óók vis. Maar ik heb toch ook maar een Chinese visbouillon online gezet.

Recept met deze bouillon: Chinese kippensoep met krab en maïs. En dit is een recept voor ‘Gewone’ kippenbouillon.

Voor 3 liter bouillon; voorbereiding 15 minuten; bereiding 3 tot 4 uur + inkoken en afkoelen.

1 kleine of ½ grote soepkip (1½ kilo)
wat varkensbotten of kipkarkassen
25 gr verse gember, met schil en gekneusd
3 grofgesneden bosuitjes, gekneusd
1 tl szechuanpeperkorrels, gekneusd

En eventueel voor een luxere versie
karkas van een tamme eend, spare ribs en/of hamschijf

Voorbereiding

Spoel de karkassen en hak wat botten in stukken. Dat vergemakkelijkt het vrijkomen van de smaak. Voor deze bouillon wordt de kip niet eerst in de oven gezet om het vet te verwijderen, omdat de bouillon licht van kleur moet blijven. Zet botten of karkassen eerst op met koud water, breng snel aan de kook, spoel de botten daarna onder koud stromend water.

Bereiding

Doe kip en botten (en eventueel  in een grote soeppan, doe er 6 liter water bij en breng tegen de kook aan. Schuim goed af, doe dan bosui, gember en szechuanpeper erbij. Laat zonder deksel 3 tot 4 uur trekken (niet laten koken!) tot de helft van de vloeistof is verdampt.

Zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken. Kook de bouilon indien nodig verder in tot drie liter, en laat daarna snel afkoelen. Als je het kippevet wilt verwijderen zet je de bouillon na het afkoelen enkele uren in de koelkast. Het vet zal bovenop de bouillon stollen, je kunt het er makkelijk afscheppen. Dit vet kun je nog gebruiken.
Gebruik de bouillon meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet meteen etiketten te plakken, want in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar.

Soepkippenvlees is het lekkerste kippenvlees dat er is. Maak daar een ragout van, of een salade, eet het zo op, of geef het aan de kat.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Szechuan peper (Xanthoxylum piperitum)

Gewone zwarte of witte peper is geen vervanging voor deze Chinese peper, de smaak is anders. Je kunt ze kopen in de toko. Vaak worden de korrels vóór gebruik licht geroosterd.

Basisrecept voor Chinese bouillon
Voor Chinese gerechten kun je Chinese bouillon gebruiken. In dit recept is soepkip gebruikt, maar er kan ook hamschijf, spareribs of eend bij.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago