Bijna 2 kilo Sinterklaasgebak; voorbereiding 10 minuten + 1 dag rusten; bereiding 40 minuten + afkoelen.
175 gr boter
250 gr suiker
2 eieren, losgeklopt
2 dl room
zout naar smaak (niet vergeten, anders is de speculaas flauw)
50 tot 60 gr speculaaskruiden (3½ tot 4 eetl)
geraspte schil van 2 (onbespoten) citroenen
eventueel 200 gr geschaafde amandelen, in stukjes gebroken
1 tl bakpoeder
1 tl maagzout (sodium bicarbonaat)
Vulling
500 à 600 gr amandelspijs
Versiering
hele of gehalveerde gepelde amandelen
ei, eidooier, melk of room
Meng bloem met suiker, zout, rijspoeders en kruiden, en kneed de stukjes boter erdoor. Doe amandelen (als je die gebruikt) en citroenschil erbij, en zoveel room en ei (roer de eieren eerst samen met de room los) dat je een stevig deeg krijgt. Leg in een kom, afgedekt met plasticfolie, en laat in de koelkast minstens een dag rusten. Haal het deeg ruim voor de verdere verwerking uit de koelkast. Als je geen amandelen gebruikt, iets meer bloem gebruiken.
Leg bakpapier op een bakblik, dat maakt na het bakken het verschuiven van de gevulde speculaas van bakblik naar taartrooster makkelijker.
Deel het speculaasdeeg in tweeën. Rol de ene helft uit en bedek er een bakblik mee. Als het niet lekker rolt kun je het deeg er ook gewoon in ‘kleien’. Leg op het deeg de voorbereide amandelspijs, blijf twee centimeter van de rand af. Daaroverheen gaat dan de tweede lap deeg. Druk de randen goed aan. Maak met een mes een ruitjespatroon in het deeg. Als je wilt kun je voor een mooie glans het deeg bestrijken met geklutst ei, eidooier, melk of room. Versier tenslotte met de amandelen.
Bak de gevulde speculaas gedurende 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C. Haal als de speculaas gaar is het bakblik uit de oven. Trek het bakpapier met speculaas er op van het bakblik naar een taartrooster, en trek dan het bakpapier onder de speculaas uit. Op die manier breekt de grote speculaaskoek niet. Laat afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.
Recept voor rijke, gevulde speculaas
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…