Lekker in banketletter en gevulde speculaas

Op zich is er niks met spijs die gemaakt is van witte bonen of van abrikozenpitten. Maar amandelspijs is wel de echte! Daarom hier een recept om het zelf te maken. Deze spijs kun je gebruiken voor gevulde speculaas en banketletters, maar ook voor luxe krentenbrood of om appelbollen mee te vullen die je in de oven bakt. Om maar weer even het ingrediëntenlijstje van een etiket te citeren: amandelspijs van Dr Oetker bevat, naast amandelmeel en suiker, ook water, bevochtigingsmiddel (E422), verdikkingsmiddel (E415), aroma, conserveermiddel (E202) en voedingszuur (citroenzuur) (ingrediëntenlijst november 2017). Je moet er wel nog zelf ei aan toevoegen, zodat je nog het idee hebt dat je ‘het zelf hebt gemaakt’. Maar hieronder zie je hoe simpel het is om dat ècht zelf te doen.
Voor 500 gram amandelspijs; bereiding 10 minuten + 1 dag rusten.

200 gr amandelmeel
200 gr suiker
2 eieren, losgeklopt
1 tot 3 eetl rozenwater

Bereiding

Meng amandelmeel, suiker en eieren. Doe dan zoveel rozenwater erbij als je lekker vindt. Als je van smeuïge amandelspijs houdt, neem je een beetje extra geklopt ei. Laat de amandelspijs minstens een dag rusten in de koelkast voor gebruik. Verwerk de spijs daarna in gevulde speculaas, banketletter, appelbol of krentenbrood.

Meer Sinterklaasrecepten vind je hier.

Variatie

Gebruik geraspte citroenschil in plaats van rozenwater als smaakmaker, en/of een druppeltje bittere amandelessence. Als je stevig amandelspijs wilt, gebruik je minder ei. Je kunt ook alleen eiwitten gebruiken, maar dat vind ik minder lekker.

Prijsplaatje

300 gram gekochte amandelspijs (zonder ei) kost omgerekend per kilo tussen de €7,33 en €8,17 per kilo (november 2017). Mijn amandelspijs kost iets meer: de eieren niet meegerekend ben ik omgerekend naar 1 kilo €9,20 kwijt. Overigens moet je wel goed kijken waar je je amandelmeel koopt, dat kan flink schelen (€10 tot €25 voor 1 kilo).

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Amandelenmeel

Amandelmeel zijn gemalen amandelen. Je kunt amandelmeel kopen bij sommige horecagroothandels, toko’s en banketbakkers. Je kunt ook geblancheerde amandelen vermalen in een molen of blender, of fijnstampen in een vijzel, of helemaal beginnen met ongepelde amandelen. Het zelf malen van amandelen is wel moeilijk, door het hoge vetgehalte van de noot krijg je al gauw een pasta in plaats van meel. Gemalen amandelen zijn te vergelijken met gemalen cocos: je kunt er melk van maken, en deze melk gebruik je om sauzen mee te binden. In de vastentijd was amandelmelk een belangrijke vervanger van melk en eieren in gerechten. Ze worden ook gebruikt om marsepein te maken. In de Middeleeuwen speelden amandelen een belangrijke rol als vervanger van zuivelproducten tijdens de Grote Vasten. Behalve amandelmelk werd ook amandelboter en amandelkaas gemaakt. Die vervanging was niet eens zo slecht: 100 gram amandelen bevat twee keer zo veel calcium, vijf keer zoveel fosfor, en maar liefst honderd keer zoveel ijzer als 100 gram volle melk (zonder fabrieksmatige toevoegingen). Ook bevatten amandelen meer vitamine B1, B2 en B6, en meer β-caroteen, en bevatten ze 10% voedingsvezels, en geen cholesterol. Maar, dat moet wel worden gezegd, ze leveren ook bijna tien keer zo veel caloriën dan volle melk.

Rozenwater

Inderdaad water dat geparfumeerd is met rozenblaadjes. In de moderne Westerse keuken wordt het niet veel meer gebruikt (behalve bijvoorbeeld in marsepein), maar in de Middeleeuwen en Renaissance werd het erg gewaardeerd (net als oranjebloesemwater). In het Midden-Oosten en India wordt het nog steeds veel gebruikt, vooral in desserts en andere zoete lekkernijen.

Een recept om zelf amandelspijs te maken
Amandelspijs gebruik je in zoet gebak zoals speculaas, banketletter en luxe krentenbrood. Het is niet moeilijk om zelf spijs te maken.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago