• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Chinese bouillon

Soepen zijn belangrijk in de Chinese keuken. De basis voor elke goede soep is een goede bouillon. Een Chinese soep maak je niet met een westers bouillonblokje, neem dus toch maar even de moeite. Chinese bouillon is lichter dan Westerse bouillon. Er worden vrijwel geen soepgroenten gebruikt, alleen wat bosui en gember. Overigens gebruiken Chinezen vaak geen visbouillon: vrijwel alles wordt in kippen of vleesbouillon bereid, óók vis. Maar ik heb toch ook maar een Chinese visbouillon online gezet.

Recept met deze bouillon: Chinese kippensoep met krab en maïs. En dit is een recept voor ‘Gewone’ kippenbouillon.

Voor 3 liter bouillon; voorbereiding 15 minuten; bereiding 3 tot 4 uur + inkoken en afkoelen.

Chinese kippenbouillon in het begin van de bereiding1 kleine of ½ grote soepkip (1½ kilo)
wat varkensbotten of kipkarkassen
25 gr verse gember, met schil en gekneusd
3 grofgesneden bosuitjes, gekneusd
1 tl szechuanpeperkorrels, gekneusd

En eventueel voor een luxere versie
karkas van een tamme eend, spare ribs en/of hamschijf

Voorbereiding

Spoel de karkassen en hak wat botten in stukken. Dat vergemakkelijkt het vrijkomen van de smaak. Voor deze bouillon wordt de kip niet eerst in de oven gezet om het vet te verwijderen, omdat de bouillon licht van kleur moet blijven. Zet botten of karkassen eerst op met koud water, breng snel aan de kook, spoel de botten daarna onder koud stromend water.

Bereiding

Doe kip en botten (en eventueel  in een grote soeppan, doe er 6 liter water bij en breng tegen de kook aan. Schuim goed af, doe dan bosui, gember en szechuanpeper erbij. Laat zonder deksel 3 tot 4 uur trekken (niet laten koken!) tot de helft van de vloeistof is verdampt.

Zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken. Kook de bouilon indien nodig verder in tot drie liter, en laat daarna snel afkoelen. Als je het kippevet wilt verwijderen zet je de bouillon na het afkoelen enkele uren in de koelkast. Het vet zal bovenop de bouillon stollen, je kunt het er makkelijk afscheppen. Dit vet kun je nog gebruiken.
Gebruik de bouillon meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet meteen etiketten te plakken, want in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar.

Soepkippenvlees is het lekkerste kippenvlees dat er is. Maak daar een ragout van, of een salade, eet het zo op, of geef het aan de kat.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Szechuan peper (Xanthoxylum piperitum)

Gewone zwarte of witte peper is geen vervanging voor deze Chinese peper, de smaak is anders. Je kunt ze kopen in de toko. Vaak worden de korrels vóór gebruik licht geroosterd.

Basisrecept voor Chinese bouillon
Voor Chinese gerechten kun je Chinese bouillon gebruiken. In dit recept is soepkip gebruikt, maar er kan ook hamschijf, spareribs of eend bij.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: China, Soep, Met vlees Tagged With: kip, gember, bosui Gepubliceerd op 17 november 2004Laatste wijziging 29 november 2019

Previous Post: « Gevulde speculaas
Next Post: Spaghetti carbonara »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria