Er zijn veel versies van deze rijst, net zoals bij nasi goreng. Voel je vrij om te variëren zoals je wilt, ik heb hem op deze manier gegeten in Mauritius.
Bijgerecht voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van het menu en de eetlust; voorbereiding 10 minuten; bereiding 20 minuten.400 gr basmatirijst
1 tl geelwortelpoeder (turmeric, koenjit)
1 kleine groene paprika
1 kleine rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
4 tomaten
1 rode peper
1 eetl fijngehakte peterselie
3 eetl olie

Voorbereiding

Snijd de paprika’s in blokjes, snipper de ui. verwijder de zaadjes van het rode pepertje, en snijd het fijn. Snijd ook de tomaten in blokjes.

Bereiding

Verhit de olie in een pan of rijstkoker. Doe de rijst in de pan, en fruit tot de rijstkorrels glazig zijn. Strooi geelwortelpoeder door de rijst, roer goed om. Doe er water bij (hoeveelheid volgens verpakking of aanwijzing rijstkoker), en kook de rijst gaar.
Fruit in een aparte pan knoflook, ui, pepertje en paprika, doe er na enkele minuten de tomaten bij. Fruit nog vijf minuten. Schep dit mengsel door de gare rijst, met de peterselie.

Serveren

Natuurlijk bij vlees-, vis- of groentegerechten. Overgebleven rijst kun je even opbakken, of verwarmen in de magnetron.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Geelwortel

Ook wel bekend als koenjit, turmeric en kurkuma (Curcuma longa), is net als gember en laos een plantenwortel (of eigenlijk een rizoom). De naam geelwortel zegt het al: de wortel is van binnen geel, bijna oranjegeel zelfs. Kijk uit met vlekken, want geelwortel wordt ook als verfstof gebruikt, en de kleur is niet uit te wassen. De plant komt uit Zuidoost Azië of India. Op Mauritius wordt geelwortel ‘safran’ genoemd, en verse geelwortel heet ‘safran vert’. Wat wij saffraan noemen heet daar ‘jaffran’ (hindi) of ‘safran oriental’ (creools). Ook elders in de wereld wordt geelwortel soms ‘saffraan genoemd.

Creoolse rijst, gebakken rijst uit Mauritius
Een simpele gekruide rijst als bijgerecht voor Mauritiaanse maaltijden
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago