Bijgerecht voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van het menu en de eetlust; voorbereiding 10 minuten; bereiding 20 minuten.400 gr basmatirijst
1 tl geelwortelpoeder (turmeric, koenjit)
1 kleine groene paprika
1 kleine rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
4 tomaten
1 rode peper
1 eetl fijngehakte peterselie
3 eetl olie
Voorbereiding
Snijd de paprika’s in blokjes, snipper de ui. verwijder de zaadjes van het rode pepertje, en snijd het fijn. Snijd ook de tomaten in blokjes.
Bereiding
Verhit de olie in een pan of rijstkoker. Doe de rijst in de pan, en fruit tot de rijstkorrels glazig zijn. Strooi geelwortelpoeder door de rijst, roer goed om. Doe er water bij (hoeveelheid volgens verpakking of aanwijzing rijstkoker), en kook de rijst gaar.
Fruit in een aparte pan knoflook, ui, pepertje en paprika, doe er na enkele minuten de tomaten bij. Fruit nog vijf minuten. Schep dit mengsel door de gare rijst, met de peterselie.
Serveren
Natuurlijk bij vlees-, vis- of groentegerechten. Overgebleven rijst kun je even opbakken, of verwarmen in de magnetron.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Geelwortel
Ook wel bekend als koenjit, turmeric en kurkuma (Curcuma longa), is net als gember en laos een plantenwortel (of eigenlijk een rizoom). De naam geelwortel zegt het al: de wortel is van binnen geel, bijna oranjegeel zelfs. Kijk uit met vlekken, want geelwortel wordt ook als verfstof gebruikt, en de kleur is niet uit te wassen. De plant komt uit Zuidoost Azië of India. Op Mauritius wordt geelwortel ‘safran’ genoemd, en verse geelwortel heet ‘safran vert’. Wat wij saffraan noemen heet daar ‘jaffran’ (hindi) of ‘safran oriental’ (creools). Ook elders in de wereld wordt geelwortel soms ‘saffraan genoemd.
Creoolse rijst, gebakken rijst uit Mauritius
Een simpele gekruide rijst als bijgerecht voor Mauritiaanse maaltijden
© Auteur