Het recept op deze pagina komt van Mauritius. Dat is een eiland in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar. De eerste Europeanen die er voet aan wal zetten waren Portugezen; zij maakten daar in 1510 een tussenstop op weg naar de specerijeneilanden. Het eiland was onbewoond, maar voor die tijd was het wel bezocht door Arabieren en Maleiers.
De naam van het eiland herinnert aan de Nederlandse bezetting ervan (eind 16de tot begin 18de eeuw). Mauritius verwijst namelijk naar prins Maurits (1567-1625), zoon van Willem de Zwijger, en stadhouder van 1585 tot aan zijn dood. Toen de Nederlanders het eiland verlieten omdat het voor hen geen nut meer had, bezetten de Fransen het eiland. Zij hernoemden het Île de France. Nadat de Engelsen het eiland in 1810 veroverden op Napoleon kreeg het zijn oude naam weer terug. Mauritius verkreeg in 1968 onafhankelijkheid binnen het Gemenebest.
Creoolse keuken
Waarom nu een recept uit Mauritius? Deze beef rougaille is een typische voorbeeld van de oer-fusion keuken: de creoolse keuken. Die bestaat wereldwijd in vele varianten. De basis is de vermenging van locale (Aziatische, Afrikaanse, Indiaanse) culinaire tradities met de westerse kookgewoonten. In Mauritius komt dit neer op een mengeling van locale ingrediënten als stekelvarkens, palmharten en overheerlijke kleine tomaten (pomme d’amour) met Indiase, Chinese en Westerse (vooral Franse) recepten en kooktechnieken. Deze mix van diverse culinaire tradities weerspiegelt de vestiging van verschillende bevolkingsgroepen – al dan niet vrijwillig – in de diverse streken; niet alleen op Mauritius, maar bijvoorbeeld ook in de Cariben. Naast de creoolse keuken zijn de puur Indiase en Chinese keukens zelfstandig blijven bestaan op Mauritius.
Rougaille
De rougaille is een knoflook-tomatensaus. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Franse roux d’ail. Behalve rundvlees kan er van alles in een rougaille worden gedaan: verse en gezouten vis, worstjes, spekjes. Ik ben geen gehaktballetjes tegengekomen, maar die kunnen er natuurlijk ook in.
Op Coquinaria staan meer Mauritiaanse recepten: komkommersalade in yoghurt, van het Indiase bevolkingsdeel van Mauritius, en twee recepten uit het begin van de twintigste eeuw, vindaye de poisson (viscurry) en moutayes (gefrituurd gebak in suikersiroop).
Mauritius, mooie vakantiebestemming
Er was nóg een reden om eens een recept uit Mauritius op te nemen: Mijn zus heeft een succesvol reisbureau dat is gespecialiseerd in reizen naar Mauritius en de Seychellen. Mensen die geïnteresseerd zijn in reizen naar die bestemmingen kunnen met dit recept een voorproefje krijgen van de culinaire mogelijkheden tijdens hun vacantie. Het reisbureau heet Indian Ocean Travel en heeft een uitgebreide website.
Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 15 minuten.
500 gr bieflap aan één stuk
500 gr van de beste tomaten die je kunt krijgen, neem anders tomaten uit blik in sap
5 bosuitjes, fijngehakt
2 uien, in ringen
2 tl versgeraspte gember
1 takje tijm
2 tenen knoflook uit de knijper
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
½ eetl korianderblaadjes, fijngehakt, + wat hele blaadjes
eventueel 1 klein blikje tomatenpuree
zout en peper naar smaak
wat gemalen cayennepeper, of 1 tot 3 rode pepertjes (eventueel)
olie
Voorbereiding
Maak de saus – Fruit de helft van de bosuitjes kort in olie. Haal uit de pan, fruit knoflook en gember enkele seconden, doe dan ui erbij. Nu gaan de tijm en in vieren gesneden ontvelde tomaten erbij, en tomatenpuree, als je die gebruikt. Sudder tien minuten met het deksel op de pan.
Vlees – Snijd het vlees in blokjes.
Bereiding
Verhit olie, bestrooi ondertussen het vlees met peper en zout. Bak de vleesblokjes op hoog vuur bruin, neem ze uit de pan. Leg het vlees in de tomatensaus, en laat nog tien minuten sudderen. Doe peterselie, koriander en de rest van de bosui in de saus.
Je kunt ook eerst het vlees aanbraden, en dan in dezelfde pan de saus maken.
Serveren
Heet, met Creoolse rijst.
Beef rougaille, een recept uit Mauritius
Een makkelijk recept voor rundvlees met tomaten, afkomstig van het eiland Mauritius in de Indische Oceaan.
© Auteur