Totaal anders dan witte asperges in een botersausje. Heftig van kleur, en heftig van smaak. Kortom: Spaans. Het heet almendrados trigueros. Omdat dit gerecht zo uitgesproken van smaak is, zou ik de porties klein houden. Ik heb dit recept al decennia lang op mijn repertoire. Het kwam ooit uit een kookboek, maar ik kan het niet meer terugvinden.
Tapasgerecht voor 6 tot 8 personen; voorbereiding 25 minuten; bereiding 15 minuten.
1 tomaat met smaak (tros, pruim, of 4 cherrytomaatjes)
10 teentjes knoflook, ongepeld
60 gram amandelschaafsel
1 theelepel sherryazijn
zout naar smaak
½ tot 1 deciliter olijfolie extra vergine
400 gram groene asperges

Voorbereiding

Rooster tomaat en knoflookteentjes een kwartier in een matig warme oven, op 175 °C. Rooster het amandelschaafsel intussen in een koekenpan. Het oordpronkelijke recept gebruikt hele, geblancheerde amandelen, maar met schaafsel is het fijnmaken ervan veel makkelijker.
Ontvel de tomaat en pel de knoflookteentjes. Verwijder de zaadjes van de tomaat; je gebruikt alleen het vruchtvlees.
Was de asperges, schillen hoeft niet. Snijd de houtachtige uiteinden af. Als de groenteboer of supermarkt alleen maar asperges met verpakte uiteinden verkoopt, haal die verpakking er dan gewoon in de winkel af. Aan die uiteinden kun je namelijk zien hoe vers de asperges zijn. Als je ze als groentegerecht serveert, kun je de asperges heel laten. Voor tapas snijd je ze in stukjes van drie centimeter, zodat het gerecht simpel met een vorkje of prikkertje gegeten kan worden.

Bereiding

Maak de saus – Doe tomaat, knoflook, amandelen, zout, olie en azijn in de blender. Zet aan. Klaar. Overigens zal de “mayonaise” wat korrelig blijven door de amandelen.
Bak de asperges – Bak de asperges in een koekenpan met een beetje olijfolie gedurende vijf tot acht minuten, dikke asperges hebben wat langer nodig. Ze moeten beetgaar zijn.

Serveren

De asperges kunnen op kamertemperatuur worden gegeten, maar ik vind dit gerecht het lekkerst als het (lauw)warm is. Leg de nog warme asperges op een (voorverwarmde) schaal en schep de saus erover.

Groene asperges met amandelsaus
Een heerlijk tapasgerecht met uitgesproken kleuren en smaken. In het Spaans heet het álmendrados trigueros’. 
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago