Voor ons kersteten met de buren in 2019 hadden we een gezamenlijke mezze/tapastafel gepland. De helft van de eters at geen vlees, en de andere helft had geen problemen met een vleesloze maaltijd. Daarom heb ik een vegetarische versie gemaakt van Libanese vlees-’pizza’ Lahm bi ajin. De basis was het zeer beknopte recept van Merijn Tol en Nadia Zerouali  (Arabia), maar het is, behalve dat het nu vegetarisch is, ook verder aangepast.

Snack, 8 stuks; voorbereiding 10 minuten + 1 uur rusten van het deeg; bereiding 30 minuten.

Deeg
400 gr bloem
65 ml olijfolie (4 eetl + 1 tl)
¾ tl zout
1 eetl azijn
2 dl lauwwarm water om te beginnen

Beleg
2 eetl olijfolie
½ ui, fijn gesnipperd
1 teen knoflook uit de knijper
1 groen pepertje, zonder pitjes fijngehakt
140 gr tomatenpuree (dubbel geconcentreerd)
1,5 dl groentebouillon
185 gr vegetarisch gehakt
zwarte peper naar smaak
2 eetl korianderblad, fijngehakt
1 eetl bosui (groen), fijngehakt

Voorbereiding

Deeg – Meng bloem met olie, zout en azijn, doe dan zoveel water erbij dat je een mooi samenhangend en elastisch deeg hebt. In tegenstelling tot pizzadeeg bevat dit deeg geen gist. Laat het afgedekt een uurtje rusten (niet in de koelkast).

Beleg – Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui hierin glazig, doe de laatste 15 seconden knoflook en het pepertje erbij. Doe ook het gehakt in de pan en roer om zodat alles goed gemengd is. Nu gaat de tomatenpuree erbij, en zoveel groentebouillon dat je een dikke, samenhangende massa hebt. Schep over in een kom en laat wat afkoelen. Roer koriander en bosui erdoor en zwate peper naar smaak.

Bereiding

Je kunt één grote ‘pizza’  maken, maar ook meerdere kleintjes. Ik heb van deze hoeveelheid 8 kleine Lahm bi ajin gemaakt. Verdeel daartoe het deeg in 8 porties van ongeveer 85 gram en rol die uit tot rondjes. Bestrijk die met een dun laagje van het beleg, en bak ze in een voorverwarmde oven op 220 °C in 15 à 20 minuten gaar. Het laagje hoeft niet dik te zijn, want het heeft heel veel smaak.

Serveren

Je eet ze liefst warm en vers. Heb je ze van te voren gebakken, dan kun je ze even opwarmen in de oven op 150 °C. Niet in de magnetron!

Welk gehakt je gebruikt, staat je vrij. Maar ik vond het resultaat met ‘Garden gourmet fijngehakt’ (ook geschikt voor veganisten) erg lekker. Wil je toch vlees, gebruik dan lamsgehakt, hoewel rundertartaar ook lekker is.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

Libanese pizza
De vegetarische versie van Libanese pizza in snackformaat.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago