Aan deze zomerse maaltijdsalade heb ik goede herinneringen. Ik weet nog dat mijn oma (op de foto rechts op de bank met mij op schoot) tijdens mijn logeerpartijen in Maastricht dit maakte in de zomervakantie als het heel heet was, en mijn moeder maakte het ook. Een echt familierecept dus. Het is een simpele salade, met niet-modieuze ingrediënten. Er is één ding: je moet wel van slappe sla houden. De sla wordt niet gestampt, maar slinkt  door de hete aardappelen die erdoor gaan.

Die hete aardappelen nemen ook een deel van de slasaus op, dat doen ze niet als ze koud zijn. Het is dus belangrijk dat je ze er niet koud doorheen doet. Dat is overigens een regeltje om te onthouden: voor salades gebruik je hete aardappel, om te bakken moeten gekookte aardappelen juist eerst afkoelen. Overigens kun je ze ook rauw bakken, dat duurt alleen wat langer.

De salade lijkt wel wat op Salade Niçoise, maar die heeft meer mediterrane ingrediënten (olijven, tonijn, kappertjes, paprika). Dat is ook een favoriet bij ons als de zomerhitte toeslaat.
Maaltijdsalade voor 2 tot 3 personen, bijgerecht voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 25 minuten; bereiding 10 minuten.

1 flinke krop botersla
400 gr aardappelen (vast of licht-kruimig)
runderbouillon (blokje of pot)
4 rijpe tomaten (proef eerst)
1 gele ui
1 komkommer
4 eieren
Voor de slasaus
3 eetl neutrale olie
2 eetl blanke azijn
3 eetl mayonaise
2 tl Dijon mosterd
peper en zout naar smaak
peterselie en bieslook naar smaak

Voorbereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in evengrote stukken, en kook ze gaar in runderbouillon. Zout hoeft er niet bij, dat zit al in de bouillon. Bereid de andere ingredienten voor terwijl de aardappelen koken, want die moeten straks heet door de sla.
Schil de komkommer, schaaf in dunne plakjes en zet ze, bestrooid met zout, in een zeef om uit te lekken.
Kook de eieren hard, maak de groenten schoon. Snipper de ui, scheur de sla, snijd gehalveerde tomaten in plakjes.
Meng alles voor de slasaus, klop goed door elkaar met een vork of garde. Het lijkt een ruime hoeveelheid, maar de aardappelstukjes nemen ook saus op.

Bereiding

Knijp de komkommerplakjes met de hand uit om zo veel mogelijk vocht te verwijderen.
Doe sla, komkommer, tomaat en ui in de slakom, en vermeng met de slasaus. Giet de aardappelen af, snijd in dikke plakken, en meng onmiddellijk door de sla. De hete aardappelen neemt wat van de slasaus op, en doen de kropsla wat slinken. Pel de nog hete eieren, snijd in plakjes, en meng die ook door de sla.

Serveren

De salade is vers gemaakt het lekkerst, als de aardappelen nog lauwwarm zijn en de sla net begint te slinken. Dit is een volledige (lichte) maaltijd. Brood is niet nodig, koolhydraten haal je uit de aardappelen.

Recept voor ouderwetse salade op zomerse dagen
Voor mijn familie is dit al zeker drie generaties een traditioneel recept voor warme dagen. Daarom bevat het geen opwindende ingrediënten, maar ‘ouderwetse’ groenten. De sla is vers gemaakt het lekkerst.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

View Comments

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago