Uit de voorraadkast

Deze macaroni met tonijnsaus behoort al jaren tot het vaste repertoire in mijn keuken, en voor mijn dochter was dit het eerste recept dat ze, alweer een tijdje geleden, leerde maken. Ook de geportretteerde tonijnsaus op de foto hieronder is door haar gemaakt.
Alle ingrediënten kun je op voorraad hebben, dus zorg dat ze in de kast staan, en als je een keer geen zin of tijd hebt om boodschappen te doen of onverwachte eters over de vloer krijgt, kun je toch een lekker pastagerecht op tafel zetten zonder dat je saus uit een pakje of potje nodig hebt. Voor groente zou je kunnen volstaan met gekookte diepvrieserwtjes (of zelfs, als we nu toch in de voorraadkast neuzen, erwtjes uit blik!). Maar verse sla ook prima. Of venkel, gegratineerd in de oven.
Bij deze saus vind ik geribbelde macaroni het lekkerste. Dankzij de ribbeltjes worden de pastapijpjes mooi bedekt met de saus. Voor verse pasta is deze saus minder geschikt.
Voor drie tot vier personenvoorbereiding 10 minutenbereiding 15 minuten.

1 pak gezeefde tomaten (wil je wel vers, neem dan 1 kilo verse tomaten)
1 blikje dubbel-geconcentreerde tomatenpuree
blikje tonijn op water of olie (liefst met MSC-keurmerk)
ui, gesnipperd
knoflookteen uit de knijper (eventueel)
1 of 2 ansjovisfilets uit het zout
1 of 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
zwarte olijven naar smaak, heel, gehalveerd of kleiner gesneden
geribbelde macaroni (250 tot 400 gram)
2 eetlepels olijfolie
zwarte peper naar smaak
eventueel wat zout (ansjovis en olijven zijn al zout)
eventueel 1 theelepel gedroogde oregano
eventueel versgeraspte Grana Padano (het eenvoudige neefje van Parmigiano Reggiano) of Pecorino (de schapenmelk versie van Parmezaan)

Voorbereiding

Week de ansjovisfilets tien minuten in wat water of melk (anders zijn ze wel héél zout), dep droog met keukenpapier en snijd ze héél fijn.
Wip de punten van het pak tomaten omhoog, snijd aan één kant een klein puntje af, maak aan de andere kant een grotere opening. Zo krijg je de inhoud van het pak zonder blubben eruit (wel door de gróte opening gieten!).
Gebruik je toch liever verse tomaten, was ze eerst, overgiet ze dan met kokend water en pel ze. Snijd ze aan kleine stukken.
Laat de tonijn uitlekken in een zeef (en houd je katten in de gaten).

Bereiding

Ik maak deze saus het liefst in een gietijzeren pannetje, gebruik in ieder geval niet een heel dunwandige pan. Verhit olijfolie in de pan, doe ui erbij en fruit die tot glazig op matige hitte. Doe dan de knoflook uit de knijper erbij, fruit nog een halve minuut. Nu gaan tonijn en ansjovis in de pan, weer even fruiten. De tomaten (vers en ontveld of uit een pak) gaan hierna in de pan, met tomatenpuree, olijven en oregano. Zet de pan op het sudderpitje, doe de deksel erop, en laat tien tot twintig minuten sudderen. Ondertussen kook je de macaroni naar je zin (al dente of sufgekookt), kijk op de verpakking hoeveel minuten. Ik kook mijn gedroogde pasta vaak één tot twee minuten korter dan de kortste tijd die op de verpakking staat aangegeven (staat er 12-14 minuten, dan kookt de pasta bij mij dus 10 of 11 minuten), maar dat is een kwestie van smaak.
Terwijl de saus suddert en de pasta kookt, rasp je de kaas. Vlak voor het opdienen roer je de kappertjes door de saus, en je keurt op smaak. Omdat olijven en ansjovis al zout zijn, hoef je er niet eens zout bij te doen, zet die maar op tafel. Peper is er wel lekker door.

Serveren

Nederlanders hebben nog steeds de neiging pasta te verzuipen in saus. Deze saus heeft behoorlijk veel smaak, je hebt er niet veel van nodig. Eerlijk gezegd vind ik ook kaas niet echt nodig bij deze saus, maar als je dat lekker vindt, moet je die vooral erbij nemen.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Ansjovis

Een klein visje, de Engraulis ecrasicolus, dat in de Middellandse zee en andere wateren rondzwemt. In onze streken wordt ansjovis zelden vers gegeten, we kennen ze vooral als filetjes uit blik of pot. Neem als je de keus hebt liever gezouten ansjovis in glazen potten dan ansjovis in olie in blikjes. Ten eerste krijg je die blikjes nooit meer dicht als je niet de hele inhoud in één keer nodig hebt, maar ansjovis in zout is ook veel lekkerder. Wel tien minuten in koud water of melk weken en afspoelen, want ze zijn echt héél zout.

Kappertjes

Dit zijn onrijpe bloemknoppen van de Capparis spinosa L., die in zuur zijn ingemaakt. De plant is inheems in de gebieden rond de Middellandse Zee, en was al in de oudheid bekend. De bloemknoppen worden niet rauw gegeten.

Tomatenpuree

Tomaten bestaan vooral uit water. In tomatenpuree zit minder water, de vruchtgroente is ‘geconcentreerd’. De mate waarin staat op de blikjes. Je hebt ‘geconcentreerde tomatenpuree’ en ‘dubbel-geconcentreerde tomatenpuree’. De eerste soort is goedkoper, maar er zit ook minder vaste tomaat-materie in en meer water. Dus koop nou maar gewoon de iets duurdere dubbel-geconcentreerde tomatenpuree.

Macaroni met tonijnsaus
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago