Als het erg warm is, wil je niet te lang in de keuken staan. Ik moet dan ook niks van BBQ hebben, dat houdt voor mij op bij 25 °C. Bij ons staan dan gerechten zoals deze pastasalade op het menu. Weinig werk, maar wel lekker! Ooit moet ik dit recept ergens uitgehaald hebben. Ik heb alleen geen idee waar, de voor de hand liggende kookboeken heb ik doorzocht. Als ik de bron nog vind, zal ik het hierbij vermelden. Overigens is dit ook een ideaal gerecht om mee te nemen voor een picknick!
Hoofdgerecht voor 2 personen, of voorgerecht voor 4 personen, buffetgerecht voor 8 personen; voorbereiding 12 minuten; bereiding 2 minuten + een uur laten staan.

150 à 180 gr vlinderpasta
100 gr gerookte zalm
bosje dille
1 citroen (sap en schil)
1,5 dl crème fraîche
witte peper en zout naar smaak
12 kerstomaatjes
50 gr versgeraspte Parmigiano reggiano

Voorbereiding

Kook de pasta in gezouten water naar smaak beetgaar of helemaal gaar. Kijk voor de kooktijd op de verpakking. Laat dan uitlekken en spoel af met koud water, want de pasta gaart anders nog na.

Terwijl de pasta kookt, snipper je de gerookte zalm en dille. Overgiet de citroen met kokend water, rasp de schil (of gebruik een zesteur) en pers de citroen uit. Je mag ook een halve citroen gebruiken als je een hele te zuur vindt worden. Ik vind dat juist lekker. Snijd de gewassen kerstomaatjes in kwarten.

Bereiding

Als de pasta is afgekoeld, meng je in een kom de crème fraîche met zalm, dille, citroensap en -schil en peper en zout. Roer de pasta en de tomaatstukjes erdoor. Proef of de smaak naar je zin is, en zet de salade minstens een uur in de koelkast. De saus zal grotendeels in de pasta trekken. Bestrooi vlak voor het opdienen met de Parmezaanse kaas.

Serveren

Geef de salade zo uit de koelkast, of laat eerst wat op kamertemperatuur komen als je meer smaak wilt hebben. Koelkastkoud eten heeft altijd minder smaak. Als je de salade als hoofdgerecht serveert moet er nog extra groente bij; een simpele groene salade is al genoeg.

Recept voor lekkere frisse pastasalade
Een zomers gerecht dat zó klaar is, wat wil je nog meer? Ideaal voor een picknick, maar ook om thuis als voor- of hoofdgerecht te serveren.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago