Heerlijke herfstklassieker

Origineel is het niet hoor, deze salade met warme geitekaas en een honingvinaigrette. Maar het is gewoon heel erg lekker en niet veel werk. Je kunt deze salade serveren als voorgerecht of als nagerecht (of tussen hoofdgerecht en zoet dessert in), en ook als lunchgerecht is hij niet te versmaden.
Voor 4 personenvoorbereiding 10 minutenbereiding 10 minuten.

2 bolletjes verse geitekaas
peer (neem een soort die je lekker vindt, als hij maar goed rijp en sappig is)
100 tot 150 gr sjieke sla (rucola, eikenbladsla, dat soort dingen)
12 tot 24 halve walnoten (of neem 50 gr grofgehakte walnoten)
Voor de vinaigrette
2 eetl appelazijn of andere azijn die je lekker vindt
5 eetl walnotenolie
2 eetl heldere honing
1 tl Dijon mosterd
zout en peper naar smaak

Voorbereiding

Meng alles voor de vinaigrette. Was de sla.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Was de peer (schillen is niet nodig), snijd in vieren en snijd het klokhuis (voor zover aanwezig) eruit. Snijd de kwarten in plakjes, waaier deze uit. Snijd de geitekaasjes in plakjes of stukjes.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de vier perenwaaiers op het bakblik en laat ze vijf minuten in de oven roosteren. Schik ondertussen de sla op vier borden en sprenkel er een lepel van de vinaigrette over.
Haal het bakblik uit de oven, en verdeel de plakjes geitekaas over de perenwaaiers. Schuif het bakblik weer in de oven, en wacht tot de geitekaas begint te smelten. Het is niet de bedoeling dat de kaas verkleurt. Het bakblik gaat weer uit de oven, en met een bakspatel schep je de perenwaaiers van het blik zo op de salade.
Besprenkel met de rest van de vinaigrette, en garneer met de walnoten.

Serveren

Deze salade kun je als voorgerecht serveren, als kaasgang bij een uitgebreid diner vóór het dessert, of als lichte lunch. Walnotenbrood is er lekker bij, maar ook grof donkerbruin volkoren.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

verse geitekaas

Neem vooral niet die gladwitte, smeerkaasachtige substantie die al dan niet met schimmelkorst wordt verkocht. Voor deze salade vind ik de licht-zure, ietwat kruimelige bolletjes geitekaas die in gekruide olie worden verkocht het lekkerst. Zelf maken van verse (geiten)kaas.

Herfstsalade met geitenkaas en honing
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago