Origineel is het niet hoor, deze salade met warme geitekaas en een honingvinaigrette. Maar het is gewoon heel erg lekker en niet veel werk. Je kunt deze salade serveren als voorgerecht of als nagerecht (of tussen hoofdgerecht en zoet dessert in), en ook als lunchgerecht is hij niet te versmaden.
Voor 4 personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 10 minuten.
2 bolletjes verse geitekaas
1 peer (neem een soort die je lekker vindt, als hij maar goed rijp en sappig is)
100 tot 150 gr sjieke sla (rucola, eikenbladsla, dat soort dingen)
12 tot 24 halve walnoten (of neem 50 gr grofgehakte walnoten)
Voor de vinaigrette
2 eetl appelazijn of andere azijn die je lekker vindt
5 eetl walnotenolie
2 eetl heldere honing
1 tl Dijon mosterd
zout en peper naar smaak
Meng alles voor de vinaigrette. Was de sla.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Was de peer (schillen is niet nodig), snijd in vieren en snijd het klokhuis (voor zover aanwezig) eruit. Snijd de kwarten in plakjes, waaier deze uit. Snijd de geitekaasjes in plakjes of stukjes.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de vier perenwaaiers op het bakblik en laat ze vijf minuten in de oven roosteren. Schik ondertussen de sla op vier borden en sprenkel er een lepel van de vinaigrette over.
Haal het bakblik uit de oven, en verdeel de plakjes geitekaas over de perenwaaiers. Schuif het bakblik weer in de oven, en wacht tot de geitekaas begint te smelten. Het is niet de bedoeling dat de kaas verkleurt. Het bakblik gaat weer uit de oven, en met een bakspatel schep je de perenwaaiers van het blik zo op de salade.
Besprenkel met de rest van de vinaigrette, en garneer met de walnoten.
Deze salade kun je als voorgerecht serveren, als kaasgang bij een uitgebreid diner vóór het dessert, of als lichte lunch. Walnotenbrood is er lekker bij, maar ook grof donkerbruin volkoren.
Alle verklaringen van ingrediënten
Neem vooral niet die gladwitte, smeerkaasachtige substantie die al dan niet met schimmelkorst wordt verkocht. Voor deze salade vind ik de licht-zure, ietwat kruimelige bolletjes geitekaas die in gekruide olie worden verkocht het lekkerst. Zelf maken van verse (geiten)kaas.
Herfstsalade met geitenkaas en honing
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…