Het boekje is dun, en praktisch opgesteld: bij de recepten is de linkerpagina onbedrukt gebleven zodat er ruimte is voor aantekeningen of andere recepten. Ik moet zeggen dat ik sommige van de recepten niet goed snap (met blikken en papiertjes), ik heb ze ook niet uitgeprobeerd. Maar het allerlaatste recept snap ik wel, en dat is voor de limonade die hieronder staat.
Andere limonaderecepten op Coquinaria: Sinaasappellimonade, Vlierbloesemlimonade.
Heerlijk, die spelling! Ik heb er geen hertaling bij gegeven, het is duidelijk genoeg zo.
Beste limonade
Neemd een pintje, of zoo veel water als u geliefd limonade te maaken. Doed het in een thee-keetel en kookt het. Neemd dan een half vierendeel pond fyn gestampte amandelen; doed die daar by en een half vierendeel pond gestampte brood-suiker daar onder. Giet het door een schoon doekjen en druk daar het sap van drie citroenen in. Men laat ’er ook wel wat caneel door kooken. Doed het vervolgens in een fles en, als het te rhins mogt weezen, nog wat suiker daar by.
Als ik nu een gelikte pr-figuur was, zou ik hier met grote letters zetten: glutenvrij en geheel veganistisch! Maar ja, dat is limonade als het goed is altijd. Dankzij de amandelen bevat deze limonade wel calcium. Suiker, dat zit er ook in, je kunt niet alles hebben. Wil je ook nog suikervrij, neem dan eens een glas bellenwater met een eetlepel vers-geperst limoensap. Héérlijk!
Voor ruim 1 liter limonade; voorbereiding 2 minuten; bereiding 15 minuten (koken en zeven) + 30 minuten en 2 uur wachten.
1 kaneelstokje
100 gr suiker
100 gr amandelmeel
6 citroenen
Overgiet één van de citroenen met kokend water en rasp de schil.
Doe het water in een steelpan met het doormidden gebroken kaneelstokje. Breng het water aan de kook en roer de suiker erdoor. Als de suiker is opgelost, gaan citroenschil en amandelmeel erbij. Haal de pan meteen van het vuur en laat een half uur staan. Pers ondertussen de zes citroenen uit. Doe dan het citroensap bij het amandelwater en zeef het vocht door een fijne (punt)zeef. Druk het achtergebleven amandelmeel goed uit. Giet de limonade in een fles of goed afsluitbare kan en zet minstens twee uur in de koelkast. In de zeventiende en achttiende eeuw zal de limonade in de koelste voorraadkamer of in de ijskelder zijn gezet.
Serveer gekoeld. Roer of schud de limonade vlak voor het uitschenken even om. Blijft twee dagen goed. Heerlijk als het erg warm is buiten!
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Recept voor verfrissende limonade
Deze amandellimonade uit de 18de eeuw is snel klaar en heerlijk op hete dagen.
© Auteur
Een kortere versie van dit artikel verscheen eerder in de periodiek Herenhuis.
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…