Deze visbouillon is al net zo simpel als de Chinese vleesbouillon. Je gebruikt visgraten en -koppen, maar als je net kreeft of garnalen hebt gepeld, kan je die schalen er ook bij doen. Het is een basisrecept, niet een gerecht. Je gebruikt het om soep of noedels mee te bereiden.

Voor 1,5 à 2 liter bouillon; voorbereiding 5 minuten; bereiding 30 minuten.

500 gr visgraten en -koppen
30 gr verse gember
3 bosuitjes
1 uitje
3 tenen knoflook
eventueel wat koriandersteeltjes
1 tl szechuanpeperkorrels, gekneusd
2 eetl neutrale olie

Snipper de ui, snijd de gember in dunne plakjes, en de bosui in ringetjes. Hak de knoflook fijn.

Verhit de olie in de soeppan, fruit de ui tot glazig en doe dan de vis erbij. Roerbak kort, doe bosui, gember en knoflook erbij, schep nog een keer om en giet dan 2 liter water in de pan. Breng tegen de kook aan, en laat een half uurtje trekken. Zeef door een fijne doek of keukenpapier.

Gebruik de bouillon meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet meteen etiketten te plakken, want in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar.

Basisrecept voor Chinese visbouillon
Voor Chinese gerechten kun je Chinese bouillon gebruiken. Meestal is die met vlees, maar dit is een versie met vis.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago