Deze visbouillon is al net zo simpel als de Chinese vleesbouillon. Je gebruikt visgraten en -koppen, maar als je net kreeft of garnalen hebt gepeld, kan je die schalen er ook bij doen. Het is een basisrecept, niet een gerecht. Je gebruikt het om soep of noedels mee te bereiden.
Voor 1,5 à 2 liter bouillon; voorbereiding 5 minuten; bereiding 30 minuten.
500 gr visgraten en -koppen
30 gr verse gember
3 bosuitjes
1 uitje
3 tenen knoflook
eventueel wat koriandersteeltjes
1 tl szechuanpeperkorrels, gekneusd
2 eetl neutrale olie
Snipper de ui, snijd de gember in dunne plakjes, en de bosui in ringetjes. Hak de knoflook fijn.
Verhit de olie in de soeppan, fruit de ui tot glazig en doe dan de vis erbij. Roerbak kort, doe bosui, gember en knoflook erbij, schep nog een keer om en giet dan 2 liter water in de pan. Breng tegen de kook aan, en laat een half uurtje trekken. Zeef door een fijne doek of keukenpapier.
Gebruik de bouillon meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet meteen etiketten te plakken, want in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar.
Basisrecept voor Chinese visbouillon
Voor Chinese gerechten kun je Chinese bouillon gebruiken. Meestal is die met vlees, maar dit is een versie met vis.
© Auteur