Frietjes met fruitjes, lekker!

Sambal goreng kering kentang

Een droog bijgerecht voor de rijsttafel, net als seroendeng. Het kan enige tijd in jampotten worden bewaard. Letterlijk vertaald is sambel goreng kering kentang: kruidige gebakken droge aardappel. Er zijn ook versies zonder fruitjes, als je er niet van houdt, kun je ze ook in dit recept weglaten.
Bijgerecht voor 4 tot 8 personen; voorbereidingstijd (alles klaarzetten) 5 minutenbereidingstijd 5 minuten.

100 gram (1 familiezak) naturel minifrietjes (chipsafdeling supermarkt)
50 gram fruitjes (gebakken uitjes)
Kruiderij
1 à 2 tenen knoflook uit de knijper
1 à 2 theelepels sambal oelek
1 theelepel trassi, verkruimeld
½ eetlepel laospoeder
1 eetlepel tamarinde
2 eetlepels witte basterdsuiker
zout naar smaak (de frietjes zijn al gezouten)
En
1 eetlepel olie om te bakken

Voorbereiding

Zet alles klaar.

Bereiding

Verhit de wok. Doe de olie erbij en temper meteen het vuur, anders brandt de boel aan. Doe de kruiderij erbij, en verhit alles zachtjes tot de suiker is gesmolten en het vocht vrijwel verdampt. Voeg nu de minifrietjes en de fruitjes toe en meng op hoger vuur goed door elkaar. Schud over in een metalen draadzeef of platte schaal en laat onafgedekt helemaal afkoelen. Liefst een zeef, omdat het resterende vocht dan naar alle kanten weg kan, en schud de frietjes regelmatig om zodat ze los van elkaar blijven. Bewaar in jampotten of goed afsluitbare voorraaddozen. De frietjes blijven wat kleverig in deze versie, maar als je even schudt komen ze weer los van elkaar.

Serveren

Zet schaaltjes sambel goreng kering kentang bij de Indische rijsttafel of bij een simpele Indonesische maaltijd, of gebruik het als garnering bij bijvoorbeeld gado-gado of nassi goreng.
Ook lekker bij de borrel.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Fruitjes

Gefrituurde gesnipperde ui. Makkelijk om in huis te hebben, je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar dan zit er ook altijd tarwebloem door. Ik gebruik fruitjes bijvoorbeeld om gekookte sperciebonen af te maken. Je kunt fruitjes ook maken. Snipper sjalotjes of niet te sappige uien fijn, en fruit die in een laagje olie in wok of koekepan op niet te hoge temperatuur (anders wordt de ui bitter) tot ze goudbruin zijn, een minuut of drie. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen en bewaar ze na afkoelen in een jampot of goed afsluitbare voorraaddoos. Ze blijven ongeveer een week knapperig, daarna zijn ze misschien nog niet bedorven, maar wel minder lekker.

Frietjes met fruitjes, kruidige aardappelstaafjes
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago