• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Winterkost

Frietjes met fruitjes, lekker!

Sambal goreng kering kentang

Een droog bijgerecht voor de rijsttafel, net als seroendeng. Het kan enige tijd in jampotten worden bewaard. Letterlijk vertaald is sambel goreng kering kentang: kruidige gebakken droge aardappel. Er zijn ook versies zonder fruitjes, als je er niet van houdt, kun je ze ook in dit recept weglaten.
Bijgerecht voor 4 tot 8 personen; voorbereidingstijd (alles klaarzetten) 5 minuten; bereidingstijd 5 minuten.

De ingrediënten van 'frietjes met fruitjes'100 gram (1 familiezak) naturel minifrietjes (chipsafdeling supermarkt)
50 gram fruitjes (gebakken uitjes)
Kruiderij
1 à 2 tenen knoflook uit de knijper
1 à 2 theelepels sambal oelek
1 theelepel trassi, verkruimeld
½ eetlepel laospoeder
1 eetlepel tamarinde
2 eetlepels witte basterdsuiker
zout naar smaak (de frietjes zijn al gezouten)
En
1 eetlepel olie om te bakken

Voorbereiding

Zet alles klaar.

Deze droge gekruide aardappelfrietjes bewaar je in een schone jampotBereiding

Verhit de wok. Doe de olie erbij en temper meteen het vuur, anders brandt de boel aan. Doe de kruiderij erbij, en verhit alles zachtjes tot de suiker is gesmolten en het vocht vrijwel verdampt. Voeg nu de minifrietjes en de fruitjes toe en meng op hoger vuur goed door elkaar. Schud over in een metalen draadzeef of platte schaal en laat onafgedekt helemaal afkoelen. Liefst een zeef, omdat het resterende vocht dan naar alle kanten weg kan, en schud de frietjes regelmatig om zodat ze los van elkaar blijven. Bewaar in jampotten of goed afsluitbare voorraaddozen. De frietjes blijven wat kleverig in deze versie, maar als je even schudt komen ze weer los van elkaar.

Serveren

Zet schaaltjes sambel goreng kering kentang bij de Indische rijsttafel of bij een simpele Indonesische maaltijd, of gebruik het als garnering bij bijvoorbeeld gado-gado of nassi goreng.
Ook lekker bij de borrel.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Fruitjes

Gefrituurde gesnipperde ui. Makkelijk om in huis te hebben, je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar dan zit er ook altijd tarwebloem door. Ik gebruik fruitjes bijvoorbeeld om gekookte sperciebonen af te maken. Je kunt fruitjes ook maken. Snipper sjalotjes of niet te sappige uien fijn, en fruit die in een laagje olie in wok of koekepan op niet te hoge temperatuur (anders wordt de ui bitter) tot ze goudbruin zijn, een minuut of drie. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen en bewaar ze na afkoelen in een jampot of goed afsluitbare voorraaddoos. Ze blijven ongeveer een week knapperig, daarna zijn ze misschien nog niet bedorven, maar wel minder lekker.

Frietjes met fruitjes, kruidige aardappelstaafjes
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Indonesië, Snack, Bijgerecht Tagged With: aardappel, tamarinde, ui Gepubliceerd op 22 oktober 2013Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Gebakken kippenlevertjes
Next Post: Trifle »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Barokke bloemkool uit Italië

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Huevos alla Flamenca

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

KokenKoken

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (381)
    • Prehistorie (2)
    • Romeins (13)
    • Middeleeuwen (59)
    • 16de eeuw (35)
    • 17de eeuw (29)
    • 18de eeuw (26)
    • 19de eeuw (37)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (70)
    • Modern (142)
  • HERKOMST (347)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (34)
    • Frankrijk (47)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (14)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (378)
    • Lunchgerecht (37)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (3)
    • Pasta (19)
    • Snack (43)
    • Voorgerecht (75)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (91)
    • Bijgerecht (102)
    • Nagerecht (35)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (18)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (13)
    • Condiment (18)
  • DIEET (278)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (118)
    • Met vis (pescetarisch) (70)
    • Met vlees (125)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladgoud bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca) 23 december 2020
  • Gepekelde ansjovis 19 december 2020
  • Barokke bloemkool uit Italië 13 december 2020
  • onion bhaji 16 oktober 2020
  • Gerstepap voor zieken 11 oktober 2020

© Copyright 2002–2021 Christianne Muusers - Coquinaria