Italiaanse saus met kippenlevertjes

De volledige naam van dit gerecht is Ragù di fegatini con polenta, ofwel Saus van kippelevertjes met maïsbrij. Hieronder staan het recept voor kippelevertjessaus in twee varianten, het basisrecept voor polenta met een aantal serveersuggesties (waaronder ook vegetarische) staat op deze pagina.
Op de foto links zie je in het midden plakken gebakken polenta, links Ragù di fegatini met witte wijn en room, en rechts Ragù di fegatinimet vermouth en tomatenpuree. Kippelevertjes zijn ook lekker op toast (crostini). Dat recept staat hier.Deze saus moet je niet te lang van te voren bereiden, dan gaat de smaak achteruit. Ragù di fegatini is niet alleen lekker bij gebakken polenta, maar ook en vooral bij versgemaakte papardelle (brede lintpasta). Ik geef twee varianten van de saus, één met tomatenpuree, en een andere met room. Ze zijn allebei lekker.
De term ragù moet niet worden verward met ‘ragout’. Hoewel beide termen duidelijk dezelfde oorsprong hebben, is Franse ragoût een benaming voor een met een roux gebonden saus met een vulling van vlees, gevogelte of wild, al dan niet met groenten, terwijl de Italiaanse ragù typisch een pastasaus is met gehakt en groenten. Daarom heb ik ervoor gekozen naast kippelevertjes ook tartaar in de saus te verwerken, om dat typische kruimelige mondgevoel van een goede Bolognesesaus te krijgen.
Voor in een Italiaans menu als voorgerecht voor 4 personen; voorbereiding 35 minuten; bereiding 20 minuten.200 gr kippelevertjes en 100 gr rundertartaar
50 gr fijngesnipperde ui of sjalot
1 teen knoflook uit de knijper
30 gr coppa di parma of ontbijtspek, fijngesneden
1 eetlepel fijngehakt vers salieblad
zout
20 gr boter en 1 eetl olijfolie
melk om de kippelevertjes te weken + 1 eetl melkVariant met tomatenpuree
flink zwarte peper uit de molen
½ dl witte vermouth
1 eetlepel tomatenpuree
Op tafel: Pecorino (geraspt)

Variant met room
flink witte peper uit de molen
½ dl witte wijn
½ dl room
Op tafel: Parmezaan (geraspt)

Voorbereiding

Maak de kippelevertjes zorgvuldig schoon, dus verwijder bloedvaten, vet en gal (als die er nog is). Leg de kippelevertjes hooguit twintig minuten in koelkastkoude melk. Spoel ze daarna in een zeef af met water, en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd de levertjes in dobbelsteengrote stukjes of hak ze grof.
Doe de tomatenpuree in een kommetje en roer er de vermouth door, of vermeng witte wijn en room.

Bereiding

Verhit boter en olie in een pan met een dikke bodem, laat de boter smelten maar niet verkleuren. Zet het vuur middelhoog. Doe de gesnipperde ui erbij, verhit tot de ui glazig is. Doe dan de knoflook erbij, en een half minuutje later de fijngesneden coppa di parma. Fruit even, doe dan het rundvlees erbij als je dit gebruikt, roer dit met een vork los. Zodra het de rauwe kleur heeft verloren gaat er één eetlepel melk bij. Blijf fruiten tot de melk compleet is verdampt. Zet het vuur hoger. Nu gaat de salie erbij, en na enkele ogenblikken de kippelevertjes. Bak de levertjes rondom bruin, blijf met houten spatels omscheppen. Bestrooi met peper, doe tomatenpuree/vermouth of witte wijn/room in de pan, en laat op laag vuur nog een minuut of vijf sudderen. Proef dan pas of er zout bij moet.

Serveren

Meteen, met verse pasta of gebakken polenta.
In het traditionele Italiaanse menu is dit een voorgerecht. Je kunt het met groenten of een salade natuurlijk ook als hoofdgerecht opdienen.
Mijn smaakpanel vond beide varianten lekker. Ik ook overigens. De variant met vermouth is wat zoeter dan die met witte wijn. Zet bij de vermouth/tomatenpuree-variant geraspte Pecorino op tafel, bij de witte wijn/room-variant Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Salie

Een decoratieve groenblijvende struikachtige plant, Salvia officinalis. Als je een tuin hebt, beslist planten! Het hele jaar door kun je de blaadjes plukken en gebruiken. Klassieke combinatie is met kippelevertjes, met ui als vulling voor varkensvlees, en in eiergerechten. Wees voorzichtig met de hoeveelheden, de smaak kan overheersen.
Aanvankelijk werd deze plant vooral inde geneeskunst gebruikt (dat zie je ook aan de Latijnse naam), maar tgen het eind van de Middeleeuwen drong salie ook in de keuken door.

Vermouth

Dit is wijn waaraan kruiden en specerijen, suiker en extra alcohol is toegevoegd. De drank stamt uit de achttiende eeuw, uit Turijn. Net zoals er rode en witte wijn is, heb je rode en witte vermouth. Bekende merken: Martini & Rossi, Cinzano. Er is ook Franse vermouth: Noilly Prat. Je kunt vermouth natuurlijk drinken, puur, on the rocks en in talloze cocktails, maar witte vermouth is ingekookt ook geweldig in de keuken.

Het recept voor Ragù di fegatini, Italiaanse saus met kippelevertjes
Deze Italiaanse saus met kippelevertjes in twee varianten heeft een volle smaak en past perfect bij papardelle of gebakken polenta.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago