Naar het overzicht met komkommersalades

Een verkoelend gerecht uit Mauritius

Onderstaand recept is een voorbeeld van de ‘buitenlandse’ keuken van India, het recept komt uit Mauritius, een eiland met een samengestelde bevolking, waaronder veel Indiërs. Meer Mauritiaanse recepten op Coquinaria vind je hier.

Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 15 minuten + 1 uur koelen.

1 komkommer
1 ui, fijngesnipperd
1 kleine groene paprika, fijngehakt
1,5 dl yoghurt
1 tl versgeraspte gember
60 gr boter of ghee
zout

Voorbereiding

Was de komkommer. Schil hem niet. Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp. Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een half uurtje staan.

Bereiding

Smelt de boter of ghee (niet bruin laten worden), en smoor ui, paprika en gember op laag vuur gedurende een kwartier. Druk nog wat vocht uit de komkommer. Vermeng de geraspte komkommer met de iets afgekoelde gesmoorde groenten. Roer de yoghurt erdoor, en zet minstens één uur afgedekt in de koelkast.

Serveren

Gekoeld of op kamertemperatuur. Deze raita moet binnen enkele uren nadat de komkommer door de yoghurt is gemengd worden gegeten, anders krijg je die typische “oude komkommer- smaak” waar je hele koelkast naar gaat ruiken.

Waarom wordt komkommer eerst met zout bestrooid?

Vroeger waren komkommers bitter, en hielp het zout deze bitterheid aan de vruchtgroente te onttrekken. Nu zijn komkommers niet meer bitter, maar ze bestaan nog steeds voor 96% uit water. Als je de komkommer zo zou gebruiken, verwatert de saus. Daarom bestrooi ik nog steeds komkommers met zout. Bovendien maakt het de komkommer ook smakelijker.
Je kunt komkommer voor een zoutarm dieet ook bereiden zonder ze eerst met zout te laten staan. Maak dan het gerecht vlak voor het serveren klaar.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Gemberwortel raspen

Je neemt een verse gemberwortel (tegenwoordig overal te koop).  Schil een uiteinde met een dunschiller, en rasp het geschilde stuk op een fijne rasp (b.v. voor nootmuskaat) of een speciale gemberrasp. Je krijgt veel vocht en wat pulp. Je kunt vocht en pulp gebruiken, of alleen de pulp. Je kunt dit niet vervangen door gemberpoeder, en al helemaal niet door geconfijte gember. Als je je afvraagt hoe een gemberrasp eruit ziet, klik dan hier.

Ghee

Dit is boter waaruit het vocht is verdampt en de melkbestanddelen uitgezeefd zijn. Het is puur botervet. Het is langer houdbaar dan boter, ook buiten de koelkast, en daardoor geschikt voor warme klimaten. De Indiase keuken maakt er veel gebruik van. Het is te koop in toko’s, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Let op bij kopen, want zoals er boter en margarine is, heb je ook ghee van boter en een margarine-achtig product. Kijk goed op het etiket.

Komkommersalade uit Mauritius
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago