Naar het overzicht met komkommersalades

Dit is een heerlijk frisse salade, zachtgroen van kleur, subtiel van smaak, en makkelijk te maken. Je moet alleen wel een aantal typisch Japanse ingredënten in huis hebben. Voor dashi (Japanse bouillon) kun je ook een beetje dashi-bouillonpoeder gebruiken (te koop waar ze Japanse ingrediënten verkopen), want als je verder geen dashi nodig hebt, is het maken van twee eetlepels wel wat omslachtig.

Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 10 minuten.

1 komkommer
1 tl zout
15 gr wakame
3 eetl rijstazijn
2 eetl dashi II
2 eetl mirin
2 eetl sojasaus
1 eetl suiker
¼ tl zout
20 gr verse gemberwortel

Voorbereiding

Doe de gedroogde wakame in een ruime kom met lauwwarm water, laat het zeewier een kwartiertje wellen.
Was de geschilde of ongeschilde komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Schep de zaadjes eruit. Snijd de helften in dunne schijfjes en doe die in een vergiet. Bestrooi met 1 theelepel zout, schep even om en laat een half uurtje staan. Spoel de komkommerschijfjes daarna even onder de kraan en laat ze uitlekken. Dep de schijfjes droog met keukenpapier of knijp ze voorzichtig uit.
Maak de dressing – Doe rijstazijn, dashi, mirin, sojasaus, suiker en het resterende zout in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat de dressing afkoelen.

Bereiding

Laat de wakame uitlekken en hak grof.
Schil de gember, en snijd er in de lengte heel dunne plakjes van. Snijd daar, weer in de lengte, nu reepjes van.
Meng wakame en komkommer in een kom en giet de dressing erover. Schep alles even om.

Serveren

Leg in 4 kommetjes wat salade en garneer dit met de gemberreepjes.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Gemberwortel raspen

Je neemt een verse gemberwortel (tegenwoordig overal te koop).  Schil een uiteinde met een dunschiller, en rasp het geschilde stuk op een fijne rasp (b.v. voor nootmuskaat) of een speciale gemberrasp. Je krijgt veel vocht en wat pulp. Je kunt vocht en pulp gebruiken, of alleen de pulp. Je kunt dit niet vervangen door gemberpoeder, en al helemaal niet door geconfijte gember. Als je je afvraagt hoe een gemberrasp eruit ziet, klik dan hier.

Mirin

Zoete Japanse kookrijstwijn. Te koop bij toko’s. Blijft geopend lang goed, koop gewoon zo’n flesje! Zoete sherry is geen echte vervanger, suikerstroop zou nog wel kunnen. Zie ook Rijstwijn.

Rijstazijn

Dit wordt gemaakt van gefermenteerde rijst, met een milde azijn als resultaat. Vanwege die mildheid is de zuurdere westerse azijn geen vervanging voor rijstazijn. De Japanse rijstazijn (su) is lichter en zachter van smaak dan de Chinese. Kijk uit met het kopen van rijstazijn, soms is er suiker aan toegevoegd en blijkt het alleen bestemd voor het maken van sushi, of is de azijn niet van 100% rijst gemaakt. Lees dus het etiket.

Wakame

Undaria pinnatifida, een bruin zeewier. Dit is een van de vele soorten zeewier die in de Japanse keuken worden gebruikt. Je koopt het gedroogd in kleine zakjes. Het ziet eruit als kleine zwarte krulletjes. Als je de wakame echter in een kom met ruim (warm) water legt, zie je die zwarte fliepeltjes opzwellen tot heldergroene bladeren. Uiteindelijk heb je een kom vol sla! (zie de foto’s)

Japanse komkommersalade met zeewier
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago