Naar het overzicht met komkommersalades

Ik realiseerde me dat ik deze salade nog niet online had gezet, hoewel ik hem al een tijdje maak. Hoe pittig de salade wordt, hangt af van welke soort rode peper je kiest. De saus bevat vissaus. Voor een volledig vegetarische versie vervang je deze door een lichte (dunne) sojasaus.

Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding  minuten + 30 minuten wachtenbereiding 5 minuten.

1 komkommer
zout
½ rode puntpaprika
2 tot 4 eetl geroosterde pinda’s
Voor de saus
2 eetl rijstazijn
½ eetl vissaus
1 eetl suiker
1 rood of groen pepertje
1 eetl korianderblad

Voorbereiding

Of je de komkommer wel of niet schilt, mag je zelf weten. Snijd hem in de lengte doormidden en verwijder het zaadgedeelte. Snijd de helften in schijfjes van 4 à 5 mm dik, doe die in een zeef en bestrooi ze met ruim zout. Laat een half uurtje staan, spoel ze dan onder de kraan en dep ze droog.
Snijd de puntpaprika doormidden, en verwijder zorgvuldig de zaadlijsten en al het witte aan de binnenkant. bewaar een helft voor iets anders. Snijd de andere helft eventueel nog eens in de lengte doormidden, en snijd overdwars in dunne reepjes. Laat de pinda’s heel, of hak ze grof.
Hak het korianderblad fijn. Snijd het pepertje open, verwijder zaadjes en wit, en snijd heel fijn. Meng alles voor de saus door elkaar.

Bereiding

Doe komkommer en paprikareepjes in een schaal. Meng de saus erdoor. Strooi de pinda’s vlak voor het serveren over de salade.

Serveren

Serveer deze salade licht gekoeld of op kamertemperatuur.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Vissaus – Azië

In diverse Aziatische keukens wordt een saus van al dan niet gefermenteerde vis of garnalen gebruikt, net zoals de Romeinen in de Klassieke Oudheid garum gebruikten. Het is een condiment, dat gerechten op smaak brengt zoals zout dat doet. Het ruikt misschien vissig, maar het is niet de bedoeling dat je het puur proeft. Vegetariërs kunnen vissaus eventueel vervangen door lichte (dunne) sojasaus.

 

Thaïse komkommersalade
Een salade met pinda’s, paprika en pinda’s uit Thailand. Hoe pittig hij wordt hangt af van de pepertjes die je gebruikt.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago