Restverwerking van kippensoepvlees

Als je zelf kippebouillon trekt van een halve soepkip gebruik je misschien wat van het kippevlees in de bouillon, maar er zit veel vlees aan zo’n beest. Bovendien is soepkippevlees nog lekker ook. Als je het niet meteen wilt gebruiken kun je het vlees invriezen (met wat van de bouillon, tegen uitdrogen). Haal eerst het vel eraf, en geef dat aan de kat of hond, die is er blij mee.
Onderstaand recept voor een kerriesalade vind ik veel lekkerder met vlees van een soepkip dan met zo’n bleek kippeborstje. De salade is heel geschikt voor een salade buffet, op toast, of gewoon op brood.
Andere salades op deze site: HuzarensaladeHaringsaladeWaldorfsaladeZalmsaladePastinaaksaladeMoestuinsaladeSperciebonensalade, en allerlei Komkommersalades. Mijn blog over ‘Ambachtelijke kip-kerriesalade‘.
Voorgerecht of buffetschotel voor 6 tot 8 personen; bereiding 1212 minuten (plus het maken van de kippenbouillon).

vlees van een halve, gare soepkip (zal één tot anderhalf pond zijn)
100 gr gewassen gele rozijnen
50 gr geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten
Voor de dressing
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 eetl kerriepoeder
2 of 3 knoflooktenen uit de knijper
½ tl cayennepeper
witte peper en zout naar smaak
1 dl mayonaise
3 eetl yoghurt
1 eetl olie

Voorbereiding/Bereiding

Snijd het kippevlees klein. Rooster de geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten in een droge koekepan. Als je hazelnoten gebruikt, hak deze dan grof. Meng in een grote kom kip, rozijnen en noten.
Voor de dressing fruit je het sjalotje in olie lichtbruin. Doe de knoflook erbij en fruit nog een halve minuut. Doe de kerriepoeder erbij, en fruit nog enkele seconden. Laat het mengsel afkoelen. Roer mayonaise en yoghurt door elkaar, doe het uienmengsel en cayennepeper erbij. Proef, doe dan zout en peper erbij.
Schep de dressing door het kipmengsel, en zet enkele uren in de koelkast.

Serveren

Haal de salade een half uur vóór het serveren uit de koelkast. Deze salade is lekker als onderdeel van een koud buffet. Als voorgerecht geef je er wat mild groen bij, en toast.

Als je deze salade toch met kipfilet wil maken (tenslotte heb je niet altijd zelfgemaakte kippebouillon nodig), pocheer de filet dan vijftien tot twintig minuten in kippebouillon. Als je zelf een kip hebt geroosterd of gebraden kan je restjes daarvan ook gebruiken, maar alleen als de kip niet al te opvallend gekruid is tijdens de bereiding. Voorgekruide oranjerode poelierskippen zijn niet geschikt.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Kerriepoeder

Dit is niet één specerij, maar een mengsel van diverse specerijen. Omdat het een mengsel is, heb je natuurlijk allerlei soorten, en de verschillende merken smaken ook verschillend. Ik vind zowel de milde als de hete variant van Cross & Blackwell erg goed. Een kenmerkende specerij voor kant en klare kerriepoeder is geelwortelpoeder of koenjit, dat het kerriemengsel zijn karakteristieke gele kleur geeft. Andere specerijen die er in kunnen zitten zijn koriander, komijn, gember, rode peper, zwarte peper, fenugriek, en kerrieblad (bladeren van de Murraya koenigii). Overigens is het kant en klare kerriepoeder niet Indiaas, maar een Brits fenomeen. Vanaf eind achttiende eeuw waren er commerciële kerriepoeders verkrijgbaar in Engeland, om de kruidige schotels uit het koloniale Brits-India na te maken.. Veel van deze kerriepoeders werden flink vermengd met rijstemeel of andere smakeloze ingrediënten, om het volume te vergroten zonder al te veel dure specerijen te hoeven gebruiken. Koop een goed merk kerriepoeder, en bedenk: kerriepoeder is niet Aziatisch, maar het hoort thuis in de EUROPESE keuken. Als je Indiaas of Pakistaans kookt, meng je zelf je specerijen.

Kipkerriesalade als restverwerking van soepkip
Kipkerriesalade van soepkippevlees is heel lekker, de supermarktversie verbleekt hierbij.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago