Naar het overzicht met komkommersalades

Michoteta, komkommersalade uit Egypte

Deze salade ontdekte ik bij het zoeken naar een Egyptisch recept voor de reeks voetbalrecepten tijdens het WK 2018. Een perfecte aanvulling op mijn collectie recepten voor komkommersalades. Neem ‘gewone’ feta van melk van geit of schaap (of allebei). Dus niet van koeienmelk, en ook niet voorgesneden blokjes kaas in olie. Ik heb de hoeveelheid kaas variabel gemaakt. Met 200 gram is de salade behoorlijk machtig.

Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu en de hoeveelheid feta); voorbereiding 5 minuten + 20 minuten wachten; bereiding 5 minuten.

1 komkommer
zout
100 à 200 gr feta van geiten- en/of schapenmelk
½ ui
3 eetl olijfolie extra vergine
2 eetl citroensap
zwarte peper uit de molen
2 eetl muntblaadjes of 1 tl komijnzaad

Voorbereiding

Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Bestrooi met wat zout en laat 20 minuten in een zeef staan.
Snijd de feta in blokjes. Snipper de ui heel fijn. Als de ui erg scherp is, kun je de snippers even in koud water zetten en dan droogdeppen.
Pers de citroen uit en zeef het sap.

Bereiding

Klop olijfolie, citroensap en peper. Roer door de fetablokjes. Dep de komkommerblokjes droog, schep die door de kaas. Doe er naar keus fijngehakt muntblad of lichtgeroosterd komijnzaad door. Allebei tegelijk zou ik niet doen. Als je gewone ui te scherp vindt, kun je ook een bosuitje fijnhakken.

Serveren

In een schaaltje, met plat brood, als bijgerecht of snack. En hooguit licht gekoeld, maar niet koelkastkoud.

Het recept voor komkommersalade met feta uit Egypte
Het achtste recept voor komkommersalade op Coquinaria komt uit Egypte. Door de kaas misschien machtiger dan je gewend bent, maar erg lekker.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago