Ik ben dol op gebakken ui, dus dit gerecht is een favoriet van me. Het is een vegetarisch gerechtje uit de Indiase/Pakistaanse keuken dat je als voor- of bijgerecht kunt geven, maar het is ook lekker als snack. Er bestaan veel verschillende recepten van dit gerecht, en het heeft zelfs twee namen: bhaji en pakora. Het verschil is moeilijk uit te leggen. Sommigen zien alleen een regionaal verschil (pakora noordelijk, bhaji meer naar het zuiden van India), anderen zien het gebruik van water in het beslag als criterium, of beschouwen pakora als een bredere term voor gerechten waaronder bhaji valt. En Pat Chapman heeft weer een ander onderscheid: volgens zijn Curry Bible bevatten bhaji kleingesneden ingrediënten zodat je een soort koekjes krijgt, pakora is een groter ingrediënt dat in zijn geheel in het beslag wordt gedoopt zoals tempura. Hoe dan ook, hieronder staat mijn versie.

Voor 15 tot 20 bhaji; voorbereiding 20 minuten; bereiding 3 à 4 minuten per bakronde, plus het verhitten van het frituurvet. (in totaal circa 30 minuten)

2 à 3 uien (320 gr gepeld gewogen)
1 tl zout

Beslag
½ groen pepertje
1 ei
1 eetl citroensap
1 tl komijnzaadjes
1 tl zout
½ tl gedroogde rode peper
½ tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl geelwortelpoeder
2 tenen knoflook
125 gr kekererwtenmeel (gram, besan)
ongeveer 1,25 dl water

Frituren
5 dl neutrale olie

Voorbereiding

Pel de uien, halveer ze en snij in smalle reepjes. Leg ze een kwartiertje in gezouten water en dep ze daarna droog. Verwijder de zaadjes uit het groene pepertje en hak het fijn.

Maak het beslag – Klop het ei los en meng citroensap, groene peper, komijnzaad, zout, rode pepervlokken, paprikapoeder, korianderpoeder, geelwortelpoeder en uitgeperste knoflooktenen erdoor. Strooi het kekererwtenmeel erin, en zoveel water dat een dik beslag ontstaat. Maak je geen zorgen dat het lijkt of er te veel ui is in verhouding tot het beslag. Dat beetje beslag is al genoeg om de uireepjes bij elkaar te houden zodat je samenhangende koekjes krijgt.

Bereiding

Doe de olie in een steelpannetje en verhit tot 170 à 180 °C. Doe 3 lepels van het beslag een voor een in de olie. Je kunt ook een kleine ijsbolletjestang gebruiken. Bak ze in drie tot vier minuten goudbruin, keer ze af en toe. Haal ze dan uit de olie en leg op keukenpapier. Je kunt de bhaji ook in de koekenpan bakken. Je hebt minder olie nodig, maar het duurt wat langer en ze worden platter.

Als je veel uienbhaji bakt, kun je ze in de oven warmhouden voor het serveren. Als je ze lang van te voren maakt, kun je ze nog even nafrituren vlak voor het serveren. Maar je kunt ook alleen bakken wat je nodig hebt, en het beslag tot twee dagen in de koelkast bewaren om steeds verse te bakken.

Serveren

Serveer ze warm en knapperig. Lekker met komkommersalade met yoghurt, zoals raita of komkommerkoeler.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Kekererwtenmeel (besan of gram)

In tegenstelling tot andere soorten meel is kekererwten- of kikkererwtenmeel niet van graan, maar van peulvruchten gemaakt. Het lichtgele meel bevat dan ook geen gluten, maar wel relatief veel vezels en eiwitten en het is rijk aan mineralen. Peulvruchten zijn dan ook goede vleesvervangers in de vegetarische keuken. Omdat dit meel geen gluten bevat, kan je er geen brood van bakken.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Pat Chapman, Pat Chapman’s Curry Bible. Londen, 1997.

Recept voor gefrituurde onion bhaji
Deze gefrituurde uienkoekjes zijn een lekker voor- of bijgerecht bij een Indiase maaltijd.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: ui

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago