• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

onion bhaji

Ik ben dol op gebakken ui, dus dit gerecht is een favoriet van me. Het is een vegetarisch gerechtje uit de Indiase/Pakistaanse keuken dat je als voor- of bijgerecht kunt geven, maar het is ook lekker als snack. Er bestaan veel verschillende recepten van dit gerecht, en het heeft zelfs twee namen: bhaji en pakora. Het verschil is moeilijk uit te leggen. Sommigen zien alleen een regionaal verschil (pakora noordelijk, bhaji meer naar het zuiden van India), anderen zien het gebruik van water in het beslag als criterium, of beschouwen pakora als een bredere term voor gerechten waaronder bhaji valt. En Pat Chapman heeft weer een ander onderscheid: volgens zijn Curry Bible bevatten bhaji kleingesneden ingrediënten zodat je een soort koekjes krijgt, pakora is een groter ingrediënt dat in zijn geheel in het beslag wordt gedoopt zoals tempura. Hoe dan ook, hieronder staat mijn versie.

Onion bhaji, een snack uit de Indiase keuken

Voor 15 tot 20 bhaji; voorbereiding 20 minuten; bereiding 3 à 4 minuten per bakronde, plus het verhitten van het frituurvet. (in totaal circa 30 minuten)

2 à 3 uien (320 gr gepeld gewogen)
1 tl zout

Beslag
½ groen pepertje
1 ei
1 eetl citroensap
1 tl komijnzaadjes
1 tl zout
½ tl gedroogde rode peper
½ tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl geelwortelpoeder
2 tenen knoflook
125 gr kekererwtenmeel (gram, besan)
ongeveer 1,25 dl water

Frituren
5 dl neutrale olie

Voorbereiding

Pel de uien, halveer ze en snij in smalle reepjes. Leg ze een kwartiertje in gezouten water en dep ze daarna droog. Verwijder de zaadjes uit het groene pepertje en hak het fijn.

Maak het beslag – Klop het ei los en meng citroensap, groene peper, komijnzaad, zout, rode pepervlokken, paprikapoeder, korianderpoeder, geelwortelpoeder en uitgeperste knoflooktenen erdoor. Strooi het kekererwtenmeel erin, en zoveel water dat een dik beslag ontstaat. Maak je geen zorgen dat het lijkt of er te veel ui is in verhouding tot het beslag. Dat beetje beslag is al genoeg om de uireepjes bij elkaar te houden zodat je samenhangende koekjes krijgt.

Bereiding

Doe de olie in een steelpannetje en verhit tot 170 à 180 °C. Doe 3 lepels van het beslag een voor een in de olie. Je kunt ook een kleine ijsbolletjestang gebruiken. Bak ze in drie tot vier minuten goudbruin, keer ze af en toe. Haal ze dan uit de olie en leg op keukenpapier. Je kunt de bhaji ook in de koekenpan bakken. Je hebt minder olie nodig, maar het duurt wat langer en ze worden platter.

Als je veel uienbhaji bakt, kun je ze in de oven warmhouden voor het serveren. Als je ze lang van te voren maakt, kun je ze nog even nafrituren vlak voor het serveren. Maar je kunt ook alleen bakken wat je nodig hebt, en het beslag tot twee dagen in de koelkast bewaren om steeds verse te bakken.

Serveren

Serveer ze warm en knapperig. Lekker met komkommersalade met yoghurt, zoals raita of komkommerkoeler.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Kekererwtenmeel (besan of gram)

In tegenstelling tot andere soorten meel is kekererwten- of kikkererwtenmeel niet van graan, maar van peulvruchten gemaakt. Het lichtgele meel bevat dan ook geen gluten, maar wel relatief veel vezels en eiwitten en het is rijk aan mineralen. Peulvruchten zijn dan ook goede vleesvervangers in de vegetarische keuken. Omdat dit meel geen gluten bevat, kan je er geen brood van bakken.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Pat Chapman, Pat Chapman’s Curry Bible. Londen, 1997.

Recept voor gefrituurde onion bhaji
Deze gefrituurde uienkoekjes zijn een lekker voor- of bijgerecht bij een Indiase maaltijd.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, India, Snack, Voorgerecht, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: ui Gepubliceerd op 16 oktober 2020Laatste wijziging 22 oktober 2020

Previous Post: « Gerstepap voor zieken
Next Post: Barokke bloemkool uit Italië »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria