Op Coquinaria staan al stamppotten met boerenkool, met zuurkool en met rauwe andijvie. Op deze pagina vind je de laatste toevoeging, zonder groenten (behalve ui), maar vooral met appels. Je zou het zelfs maaltijd-appelmoes kunnen noemen. Ik kwam op dit recept door een vraaggesprek met een Vlaamse journalist die onderzoek deed naar de geschiedenis van appelmoes, ik hoop binnenkort een link naar het artikel te krijgen. Ik kreeg tijdens het gesprek trek in hete bliksem, want dat is de naam van stamppot met appel. Naar het schijnt, komt de naam doordat de stamppot lang heet blijft vanwege het vele vocht dat in de appels zit. Ik eet dit graag met bloedworst, maar verse worst of klapstuk kan ook. Onderaan de pagina staat een vegetarische versie.
Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten.

1 kilo aardappelen, licht kruimig
500 gr goudrenetten (‘zuur’)
500 gr zoete appels (bijna alle andere appelrassen)
300 gr ui
30 gr boter + eventueel wat extra
1 dl water of bouillon (groente- of vlees-)
100 gr ontbijtspek, dikke plak
4 plakken bloedworst
peper, zout

Voorbereiding

Schil de aardappelen en appels, pel de uien. Verwijder de klokhuizen van de appels. Snijd aardappelen en appels in stukken, snijd de uien in de lengte in reepjes (Waarom? Daarom!). Snijd het ontbijtspek in blokjes.

Bereiding

Smelt 30 gram boter in een grote pan en fruit de uirepen tot glazig in ongeveer 10 minuten. Doe de aardappel in de pan, en leg appel erop. Giet ook het vocht in de pan. Dat is niet veel, uit de appels komt ook nog vocht vrij.

Bak intussen de spekblokjes uit (laag vuur), doe als het vet gesmolten is de plakken bloedworst erbij. Als er niet genoeg vet uitsmelt om de worst in te bakken, dan doe je wat extra boter in de pan. Als er geen vet maar vocht uit het spek komt, dan ga je terug naar je slager of supermarkt met een foto van de onappetijelijke drab in de pan en eis je je geld terug. Bak daar vooral NIET de worst in. Bak die dan liever in boter in een schone pan. Tip als je voorverpakte spek koopt, kun je al op de ingrediëntenlijst ziet of er water is toegevoegd. Spek dat voor 88% uit varkensvlees bestaat, bevat zeker 10% water.

Prak de stamppot grof, schep het uitgebakken spek erdoor, en breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Leg de gebakken bloedworst erop.

Het schijnt dat sommige mensen nog stroop door deze stamppot roeren. Ik vind de Hete bliksem al zoet genoeg, en doe dat dus niet.

Als je overgebleven hete bliksem wilt invriezen, houd dan de bloedworst apart. De stamppot kun je in de magnetron opwarmen, maar bloedworst is het lekkerst als hij versgebakken en knapperig is. Bak hem gewoon opnieuw op nadat hij ontdooit is.

Vegetarische Hete bliksem

Voor een vegetarische versie kun je de aardappelen door gare witte bonen vervangen en grove mosterd in plaats van spekjes door de stamppot roeren. Ook walnoten zijn er lekker door. Gebruik je toch aardappelen, dan moet je nog iets met ei, kaas of een andere vleesvervanger erbij geven om een volledige maaltijd te krijgen.

Maaltijdappelmoes ofwel Hete Bliksem
Stamppot is vooral in de winter het lekkerst. Ook deze stamppot met appel is ideaal voor het koude seizoen. Alleen de naam al (Hete Bliksem) verwarmt.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago