• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Hete Bliksem ofwel maaltijdappelmoes

Op Coquinaria staan al stamppotten met boerenkool, met zuurkool en met rauwe andijvie. Op deze pagina vind je de laatste toevoeging, zonder groenten (behalve ui), maar vooral met appels. Je zou het zelfs maaltijd-appelmoes kunnen noemen. Ik kwam op dit recept door een vraaggesprek met een Vlaamse journalist die onderzoek deed naar de geschiedenis van appelmoes, ik hoop binnenkort een link naar het artikel te krijgen. Ik kreeg tijdens het gesprek trek in hete bliksem, want dat is de naam van stamppot met appel. Naar het schijnt, komt de naam doordat de stamppot lang heet blijft vanwege het vele vocht dat in de appels zit. Ik eet dit graag met bloedworst, maar verse worst of klapstuk kan ook. Onderaan de pagina staat een vegetarische versie.
Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten.

1 kilo aardappelen, licht kruimig
500 gr goudrenetten (‘zuur’)
500 gr zoete appels  (bijna alle andere appelrassen)
300 gr ui
30 gr boter + eventueel wat extra
1 dl water of bouillon (groente- of vlees-)
100 gr ontbijtspek, dikke plak
4 plakken bloedworst
peper, zout

Voorbereiding

Schil de aardappelen en appels, pel de uien. Verwijder de klokhuizen van de appels. Snijd aardappelen en appels in stukken, snijd de uien in de lengte in reepjes (Waarom? Daarom!). Snijd het ontbijtspek in blokjes.

Bereiding

Smelt 30 gram boter in een grote pan en fruit de uirepen tot glazig in ongeveer 10 minuten. Doe de aardappel in de pan, en leg appel erop. Giet ook het vocht in de pan. Dat is niet veel, uit de appels komt ook nog vocht vrij.

Bak intussen de spekblokjes uit (laag vuur), doe als het vet gesmolten is de plakken bloedworst erbij. Als er niet genoeg vet uitsmelt om de worst in te bakken, dan doe je wat extra boter in de pan. Als er geen vet maar vocht uit het spek komt, dan ga je terug naar je slager of supermarkt met een foto van de onappetijelijke drab in de pan en eis je je geld terug. Bak daar vooral NIET de worst in. Bak die dan liever in boter in een schone pan. Tip als je voorverpakte spek koopt, kun je al op de ingrediëntenlijst ziet of er water is toegevoegd. Spek dat voor 88% uit varkensvlees bestaat, bevat zeker 10% water.

Prak de stamppot grof, schep het uitgebakken spek erdoor, en breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Leg de gebakken bloedworst erop.

Het schijnt dat sommige mensen nog stroop door deze stamppot roeren. Ik vind de Hete bliksem al zoet genoeg, en doe dat dus niet.

Als je overgebleven hete bliksem wilt invriezen, houd dan de bloedworst apart. De stamppot kun je in de magnetron opwarmen, maar bloedworst is het lekkerst als hij versgebakken en knapperig is. Bak hem gewoon opnieuw op nadat hij ontdooit is.

Vegetarische Hete bliksem

Voor een vegetarische versie kun je de aardappelen door gare witte bonen vervangen en grove mosterd in plaats van spekjes door de stamppot roeren. Ook walnoten zijn er lekker door. Gebruik je toch aardappelen, dan moet je nog iets met ei, kaas of een andere vleesvervanger erbij geven om een volledige maaltijd te krijgen.

Maaltijdappelmoes ofwel Hete Bliksem
Stamppot is vooral in de winter het lekkerst. Ook deze stamppot met appel is ideaal voor het koude seizoen. Alleen de naam al (Hete Bliksem) verwarmt.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Nederland, Eenpansmaaltijd, Met vlees, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: Stamppot, aardappel, appel, bloedworst Gepubliceerd op 10 oktober 2019Laatste wijziging 8 januari 2021

Previous Post: « Excellente amandelkrakelingen
Next Post: Kastanjetaart, feestelijk winters gebak »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria