IJs in de winter. In de sloot wel, maar op tafel? Ja hoor! Dit speculaasijs kun je prima eten op Sinterklaasavond of als verfrissend tussengerecht of nagerecht bij een diner met bijvoorbeeld een glaasje amaretto erbij. Elders op deze site staat een recept voor het zelf bakken van speculaasjes. Mijn bakker maakt overigens ook lekkere speculaasjes. Ongetwijfeld staan er (binnenkort) plastic bakken met speculaasijs in de diepvriesschappen van de supermarkt, maar ik vond het leuk om een paar speculaasjes te gebruiken voor het maken van ijs.

Rauw roomijs

Vaak wordt roomijs gemaakt op basis van vla (melk en/of room, gebonden met eidooiers). Hier staat het basisrecept daarvoor. Dit speculaas-roomijs bestaat uit ongekookte ingrediënten. Vind je dat eng, gebruik dan vloeibaar gepasteuriseerd eigeel.

Overigens is dit ijs ook lekker op andere dagen in december! Het is natuurlijk ideaal om overgebleven speculaasjes op te maken.
Wil je nog meer doen met speculaaskruiden, probeer dan eens speculaasmuffins. En hier staan meer Sintrecepten.

Voor ongeveer 8 deciliter ijs, genoeg voor 4 tot 6 personen; voorbereidingstijd 10 minutenbereidingstijd 50 minuten(ijsmachine) tot 4 uur (met de hand).

2½ dl (volle) melk
2 dl room (35% vet minimaal)
100 gr witte, gele of bruine basterdsuiker
15 gr vanillesuiker (zelf gemaakt)
eidooiers
4 à 5 speculaasjes (ongeveer 50 gr)
1 eetl speculaaskruiden
mespuntje zout

Voorbereiding

Doe de speculaasjes in een diepvrieszakje en ga er met de deegroller over. Er mogen best wat grote kruimels in blijven.
Klop de eidooiers met de suikers schuimig. Doe dan melk en speculaaskruiden erbij, terwijl je blijft kloppen.
Klop de room stijf met een mespuntje zout.

Bereiding

Spatel het ei-melkmengsel door de geklopte room, en roer de speculaaskruimels erdoor.
Met de ijsmachine – Giet het mengsel in een ijsbereider en volg daar de gebruiksaanwijzing van.
Met de hand – Bevries het ijs in de diepvries in een goed temperatuurgeleidende bak. Haal het iedere 30 minuten uit de diepvries om goed door te roeren (vergeet niet goed lagns de randen en bodem te schrapen).

Serveren

Schep één of twee bolletjes ijs per persoon in een kommetje. Geef er geklopte slagroom bij als je dat wilt. Omdat er al kaneel door het ijs zit, zou ik de slagroom niet verder kruiden.
Als je verder wilt decoreren wel opschieten, want ijs smelt!

Bewaren

Omdat dit ijs ‘rauw’ wordt bereid, zou ik het niet langer dan een dag of drie bewaren. Bovendien is versgemaakt ijs toch het lekkerst.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Speculaaskruiden

Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 12:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).

Sinterklaasijs, ideaal toetje voor 5 december
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: ijs

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago