Sorbetijs van aardbeien

Dit recept staat al sinds 2002 als extra recept bij het watermeloenijs, maar we vieren nu dat tijdens de tweede hittegolf van de zomer van 2018 mijn ijsmachine snel en efficiënt werd gerepareerd (bedankt, Edison Elektra!). En dat doen we met aardbeiensorbetijs. Sorbetijs bevat geen lactose, want je maakt het zonder zuivel. En iedereen die een beetje verstand van eten heeft, beseft vanzelf dat er ook geen gluten in dit ijs zitten. Dat is niets bijzonders, want je gebruikt geen ingrediënten met gluten in sorbetijs. Het is me daarom een raadsel waarom sorbetijs soms met veel bombarie wordt aangeprezen als lactose- en glutenvrij. Dat is hetzelfde als een tomaat vegetarisch noemen.

Maar goed. Door het ontbreken van room, melk en ei is sorbetijs nóg verfrissender dan roomijs, al is het mondgevoel wat schraler. Net als bij het recept voor vanilleroomijs heb ik me voor de aardbeiensorbet gebaseerd op het Italiaanse boekje Come fare in casa gelati e sorbetti, omdat ik het zo leuk vind dat er in plaats van water alleen citroensap en sinaasappelsap wordt gebruikt. Het Italiaanse recept noemt geen eiwit, dus dat heb ik voor deze versie ook niet gedaan. Zo is dit sorbetijs ook geschikt voor veganisten en als je rauwe palmsuiker of kokosbloesemsuiker gebruikt in plaats van reguliere suiker zelfs voor raw-foodies.
Voor ongeveer 7,5 deciliter; voorbereiding 10 minuten; bereiding 50 minuten of totdat je goed bevroren ijs hebt. Tijdens een hittegolf kan het zijn dat je ook als je een ijsmachine gebruikt na moet vriezen in de diepvries.

500 gr rijpe aardbeien
150 gr suiker
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
eventueel 1 eetl druivensuiker

Voorbereiding

Was de aardbeien en ontdoe ze van hun kroontjes. Pureer ze in een blender of wrijf ze door een zeef, en roer de suiker en het gecombineerde vruchtensap erdoor (samen 150 tot 175 ml). Zet afgedekt in de koelkast. Als je wilt, kun je er druivensuiker aan toevoegen. Het is een stabilisator, met minder zoetkracht dan gewone suiker.

Bereiding

Vermeng de gezoete aardbeienpuree met het vruchtensap en maak er ijs van volgens de aanwijzingen op je ijsmachine, of door een bak in de vriezer te zetten en regelmatig het aangevroren ijs langs de randen van de bak los te schrapen en door de rest te roeren.

Serveren

Je kunt het zó eten, of met wafeltjes. Ik heb er amandelkletskoppen bij gemaakt. Slagroom vind ik hier niet zo lekker bij.

Het schaaltje

Het mooie schaaltje is gemaakt door Ria Smid (STOER). Op de foto bovenaan zie je het schaaltje zonder vulling, maar nog wel met de restanten van het sorbetijs erop. Ik vond dat mooi kleuren.

Frambozensorbetijs maak je op dezelfde manier.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Druivensuiker

In dit recept dient druivensuiker niet als zoetmiddel, maar als stabilisator. In zijn boek IJskoude kunstjes (zie bibliografie) noemt Hans d’Heer geatomiseerde glucose in recepten voor sorbetijs, wat hij omschrijft als ‘gedroogde druivensuiker’. De glucose vertraagt de vorming van suikerkristallen. Als je van plan bent om het ijs vers uit een ijsmachine te eten, is het niet nodig om te gebruiken. Maar als je het ijs met de hand maakt, dus steeds na een tijdje bevriezen door elkaar roert,dan voorkomt zo’n stabilisator dat er grotere kristallen ontstaan en het ijs grof van structuur wordt. Dextrose wordt ook wel druivensuiker genoemd (geen idee vanwaar die verwarring), maar dat versnelt juist kristalvorming als ik het goed begrijp. Het verlaagt wel het vriespunt.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Come fare in casa gelati e sorbetti. Delicatezze, 1996. Heel apart, op Amazon kun je dit boekje nog wel kopen, als je er meer dan 200 euro voor over hebt. Het kostte destijds 12.000 lire, nu ongeveer 6 euro.
  • Hans d’Heer, IJskoude kunstjes. IJsbereidingen, milkshakes, coupes en ijstaarten, Lanoo/Schiut & co, 1999.

Sorbetijs van aardbeien met amandelkletskop
Heerlijk zomers ijs met maar vier ingrediënten, waaronder géén water! De mooie kleur is puur van de aardbeien zelf.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago