• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welcome
    • Introduction
    • Contact
    • Coquinaria on Instagram
    • Updates – Most recent
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recipes
    • Historical recipes – Sources
    • Recipes – Origin
    • Recipes – Menu
    • Dutch recipes
    • Ingredients
  • Subjects
    • Dutch recipes
    • Stock, the kitchen spirit
    • Dough – The basics
    • Italian Pasta
    • Asian noodles
    • Knives, use and care
    • Making cheese
    • Eggs are everywhere!
    • Dutch Santa Claus
    • Eggs for Easter
    • The Coquinaria Cats
  • Editions of cookery books
    • Edelike spijse
    • Convolute KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.1
      • KANTL Gent 15 vol.2
  • Recipes for Lent
  • Dutch

Tips & Tricks

On this page are some links to pages with tips, tricks and basic recipes concerning kitchenware, serving and eating meals, cooking techniques, and preparing ingredients. The instructions are also meant to help those who are real beginners, so maybe they are too extensive for the more experienced cooks. If there are variations on a basic recipe, these are only described briefly. If you understand the basics, the rest will be clear enough. Clicking on a link opens a new window. Sometimes the basic recipe or instruction is part of a larger recipe, sometimes there is a separate page. Some of the pages have yet to be translated.

Cooking techniques – Kitchenware – Ingredients – Serving and eating

Cooking techniques

Hot smoking in a table oven

Hot smoking in a pan

Hot smoking in a barbecue

Cold smoking

Making mayonnaise from scratch

Making mustard

To thicken sauces with a roux

Binden van sauzen met rauwe eidooier

Making fresh Italian pasta

Making fresh Asian noodles

Home-made almond milk

Beating Egg whites

Een ei uitblazen

Home-made vanilla ice-cream

Geklaarde boter en ghee maken

Tips for making stock

Making dough for savoury pastry

Versieren met bladgoud

Zelf reuzel maken

Ganzenvet uitsmelten

Zelf marsepein maken en kleuren

Spuitglazuur maken

Zelf aardappelpuree maken

Zuurdesembrood maken

Biefstuk bakken

Hele kip roosteren

Een ei uitblazen

Keukengerei

Een pastamachine gebruiken

Wat is een goede pastapan

Wat is een rijstkoker

Een goede wok kiezen

Gebruik en onderhoud van een pizzasteen

Een goede koekepan

Aluminiumfolie heeft twee kanten

Over keukenmessen, onderhoud en gebruik

Een crême brûléebrander gebruiken

Koken ‘au bain marie’

Gebruik en schoonmaken van een spuitzak

Het gebruik van een passe-vite of draaizeef

Het kiezen van een goede aardappelstamper

Het steriliseren van potten en flessen voor inmaak

Ingrediënten

De schil van een citrusvrucht gebruiken

Verse gemberwortel raspen

Een cocosnoot openmaken

Saffraan gebruiken

Omgaan met rode pepertjes

Tomaten ontvellen

Garnalen voorbereiden

Verse vis schoonmaken

Gerookte paling fileren

Een ei bakken of koken

Restverwerking van eiwit en eidooier

Verse kastanjes voorbereiden

Kruimels van vers brood maken

Serveren en eten

Het plannen van een etentje

Eten met stokjes

Japanse soep eten

Een artisjok eten

Foute broodjes

 

Primary Sidebar

The latest historical recipe

The latest historical recipe

Cherry custard

The latest modern recipe

The latest modern recipe

Nostalgic summer salad

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

If you appreciate Coquinaria …

Coquinaria is not a commercial website, all information and recipes are free. If you appreciate this, it would be great if you show this by making a small donation!

Categorieën

  • Technique (50)
  • PERIOD (213)
    • Prehistory (1)
    • Roman (12)
    • Middle Ages (56)
    • 16th century (30)
    • 17th century (26)
    • 18th century (24)
    • 19th century (33)
    • 20th century (14)
    • Traditional (32)
    • Modern (22)
  • ORIGIN (196)
    • Arabian (7)
    • Belgium (9)
    • Canada (1)
    • China (6)
    • England (27)
    • France (36)
    • Germany (10)
    • Indonesia (1)
    • Italy (29)
    • Japan (4)
    • Mauritius (2)
    • Netherlands (72)
    • Russia (5)
    • Spain (2)
    • Sweden (1)
    • United States (4)
  • MENU (212)
    • Breakfast or brunch (1)
    • Lucheon dish (21)
    • Snack (21)
    • Savoury pastry (14)
    • Pasta (11)
    • First course (48)
    • Soup (35)
    • Main dish (39)
    • Side dish (45)
    • Casserole (7)
    • Dessert (24)
    • Sweet pastry (28)
    • Beverage (10)
    • Condiment (10)
  • DIET (155)
    • Meat nor fish (vegetarian) (63)
    • With fish (pescetarian) (34)
    • With meat (70)
  • Uncategorized (1)

Onderwerpen

almond amandelen anchovy anise apple apricot asparagus aubergine barbecue barley basil bayleaf beef beer beet greens beets belgian endives bell pepper blackberries bread broad beans broccoli buckwheat bulb butter buttermilk cabbage capers carrot casserole celeriac celery cheese chestnut chicken chilli pepper chives chopped meat christmas cilantro cinnamon cloves cocoa cod coffee coriander cranberry crayfish cream cucumber cumin currants curry date deep-frying dill dough easter egg eggplant endives fennel fish flour fruit game garden peas garlic gedroogde pruim ginger goose gooseberry grape groats heat wave herring honey horseradish ice cream kale kastanje knoflook lamb meat lamsvlees lard leek lemon lemongrass lent lettuce lime lobster lovage mackerel mallard marrow mayonnaise medlar meloen milk mint mushrooms mussels mustard onion orange orange flower water parsley parsnip partridge pasta peacock pear peas pike pineapple pistacchio plums pomegranate pork potato prune pudding purslane quail quince rabbit raisin raisins red cabbage red wine rhubarb rice rose water rozijnen rue rutabaga rye saffron sage salad salmon salsify salt sardine sauce sauerkraut sausage scallions seaweed sherry shrimp sinterklaas smoked pork smoked sausage smoking sorrel sourdough spinach stalk celery strawberries sugar sweetbread sylvester tamarind tarragon tea thyme tomato tuna vanilla veal vegetables verjuice vinegar walnut wheat white wine wijnruit wine winter dishes witte wijn yoghurt

RSS RSS feed

  • Kalfsgelei uit de negentiende eeuw 6 August 2025
  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 October 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 October 2021
  • Griet met rode bessen 4 September 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 July 2021

© Copyright 2002–2025 Christianne Muusers - Coquinaria