Naar het overzicht van Tips & technieken
Het geeft een lekker stoer gevoel, zo’n vlammenwerper in de keuken. Je kunt ze in keukenwinkels kopen, tamelijk prijzig, leuk vormgegeven, maar weinig functioneel, want ze kunnen niet veel. Je moet ze vullen met aanstekergas. Ga liever na de doe-het-zelf zaak en koop daar een kleine verf-afbrander (bunsen-brander) met vervangbare gasflesjes. Kun je ook nog gebruiken als je je huis gaat verbouwen. Op de foto schroei ik de bovenkant van zeventiende-eeuwse koninginnesoep. Oorspronkelijk werd een gloeiende kolenschep boven de borden gehouden.
Wees altijd voorzichtig met een gasbrander, zelfs met zo’n klein dingetje van de kookwinkel.
Een paar open deuren:
- Kijk vóór je de gasbrander gebruikt altijd goed of er niets brandbaars in de directe omgeving staat.
- Ik zou ook niet de kommetjes op een houten tafelblad zetten. Staat zo slordig, die schroeiplekken.
- Houd kinderen uit de buurt. Een keukenbrander is geen speelgoed.
- Richt de brander als je hem aansteekt in het luchtledige, voor het geval de eerste vlam erg sterk is. Stel dan de vlam af (gebruik liever een kleine vlam).
- Controleer altijd héél goed na gebruik of je de gastoevoer echt hebt afgesloten.
- En berg het brandertje op op een plek waar kinderen er niet bij kunnen.
Waarvoor zou je eigenlijk een gasbrandertje in je keuken hebben? Bijvoorbeeld voor gerechten als crème brûlée en crema catalana, of voor bepaalde gerechten met stijfgeslagen eiwit die snel moeten kleuren zonder dat de inhoud warm wordt.
Het gebruik van een crème-brûléebrander
Je kunt natuurlijk ook de grillstand van een electrische oven gebruiken om te gratineren of te karamelliseren, maar een gasbrander is veel leuker.
© Auteur