• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Sauzen bij Christmas Pudding

Met drank en met nog meer drank

Bij de Christmas Pudding serveer je een saus. Ik heb deze twee versies bereid, allebei met drank: Punch Sauce en Brandy Butter. De twee plaatjes zijn Victoriaanse voorstellingen van het presenteren van de pudding.

Punch Sauce

Dit is een saus die je ruim van te voren kunt maken. Hij hoeft alleen maar te worden opgewarmd. Hij is ook alcoholvrij te bereiden.
Voor ongeveer 4,5 deciliter; voorbereiding 25 minuten; bereiding 10 minuten.

65 gr suiker
1½ dl water
schil en sap een halve citroen
schil van een halve sinaasappel
45 gr boter op kamertemperatuur
20 gr bloem
0,65 dl elk van cognac, witte wijn en rum (voor een alcoholvrije versie 2 deciliter goede ice tea of appelsap)

Voorbereiding

Doe suiker en water in een steelpannetje en verhit tot de suiker opgelost.
Overgiet citroen en sinaasappel met kokend water om de waslaag te verwijderen, trek dan met een zesteur de schil van een halve citroen en een halve sinaasappel (of gebruik een fijne rasp). Doe de schillen bij de suikersiroop, en laat twinting minuten op zacht vuur zachtjes koken.Zeef daarna de suikersiroop.
Strooi de bloem bij de boter en prak met en vork totdat dit goed is gemengd (beurre manié).

Bereiding

Verhit de suikersiroop weer maar laat deze niet koken. Doe de beurre manié in vlokken erbij terwijl je met een garde klopt. Doe nu het sap van een halve citroen en een halve sinaasappel erbij, met cognac, wijn en rum (of ice tea of appelsap). Klop weer door tot de saus goed is gemengd, maar laat niet koken. Dien meteen op, of laat (goed afgedekt) afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveren

Serveer de saus heet. Als je hem moet opwarmen, doe je dat al roerende, zonder aan de kook te brengen. Giet de saus in een aparte (voorverwarmde) sauskom en serveer bij de pudding.

Brandy Butter

Ook deze saus kun je van te voren maken, en hij hoeft zelfs niet te worden opgewarmd!
Voor ongeveer 3 deciliter; bereiding 10 minuten.

100 gr boter op kamertemperatuur
100 gr poedersuiker
25 gr gemalen amandelen
60 gr (4 eetlepels) crème fraîche
3 eetl (45cc) cognac of brandy

Voorbereiding/bereiding

Klop boter en suiker in pieken. Roer de amandelen erdoor. Klop tot slot lepel voor lepel room en cognac erdoor. Bewaar tot gebruik in de diepvries. Haal de brandy butter een uur voor het moment van opdienen uit de diepvries.

Serveren

Doe de zachte boter in een aparte kom. Eenmaal op je bord zal de boter lekker wegsmelten bij de warme pudding.
Leuk is om de boter in te vriezen in ijsklontjes-kerstvormpjes. Stort de boterklontjes voor gebruik uit de vorm en laat ze in de koelkast ontdooien.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Cognac en brandy

Cognac is altijd brandy, maar brandy is niet altijd cognac. Cognac komt uit de streek rond het Franse plaatsje Cognac, en is gedestilleerde wijn. Brandy, brandewijn, is àlle gedestilleerde wijn met een alcoholpercentage tussen de 35% en 60%. Al in de Middeleeuwen werden Bordeaux-wijnen gedestilleerd om minder volume te hebben tijdens de reis naar Engeland en Nederland. Eenmaal aangekomen op hun bestemming, moesten de brandewijnen weer aangelengd worden tot wijn. Maar de smaak van die brandewijn werd op prijs gesteld, het verdunnen liet men dus achterwege. Hoewel graanjenever ook als brandewijn wordt beschouwd, zijn de meeste brandies op basis van fruit (calvados van appels, slivovitsj van pruimen).

Rum

Deze sterke drank wordt al in de zeventiende eeuw gemaakt van suikerriet of van bijproducten van de productie van rietsuiker zoals molasses. Net als brandewijnen ontstaat rum door fermentatie en distillatie. Aangezien suikerriet vooral in het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika wordt verbouwd, komt rum daar ook vandaan.

Twee recepten voor saus bij Christmas Pudding
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Engeland Tagged With: kerstmis, wijn, suiker, boter Gepubliceerd op 3 november 2014Laatste wijziging 17 november 2019

Previous Post: « Sop van gedroogde pruimen en rozijnen
Next Post: Christmas Pudding »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria