In december 2021 deelt Teylers Museum in Haarlem recepten uit die verbonden zijn met de traditie van Pieter Teyler en het museum. De recepten passen mooi op één A5je. Maar over ieder recept is meer te vertellen, en dat staat hier op deze pagina. Over Pieter Teyler staat meer te lezen op Wikipedia. Voor de recepten kun je naar het Teylers Museum gaan.
Kabeljauw met botersaus
De twee genootschappen van het Teylers Museum komen ieder jaar op de eerste vrijdag in november bijeen voor een maaltijd met kabeljauw met botersaus.
Botersaus heet in de Franse keuken sauce hollandaise, maar in de achttiende eeuw noemde de Nederlandse kok of kokkin dit een zure eiersaus. Het is eigenlijk warme mayonaise, met boter in plaats van olie. De bereiding van hollandaisesaus is niet moeilijk, als je maar op twee dingen let: laat de temperatuur niet te hoog worden, en blijf kloppen met een garde.
Kipragout
Op de sterfdag van Pieter Teyler (8 april) genieten de directeuren van de Teyler Stichting en de museumdirecteur van een ‘kippenlunch‘. Gerechten met kip of hoenders, zoals ze in de achtttiende eeuw werden genoemd, waren populair. Kip werd in die tijd meestal in zijn geheel op het bot bereid of in grote stukken gesneden. Voor de ragout van De Geldersche keukenmeid uit 1756 werd de kip in vieren gesneden. Ragout is, net als fricassé en haché, een modieus gerecht in de tijd van Teyler. Ze vertegenwoordigen de sjieke Franse keuken. In De volmaakte Geldersche keukenmeyd staan ze achter elkaar: frikassé van hoenderen, twee recepten voor ragoe van hoenderen, en een aché [sic] van hoenderen. Het oorspronkelijke gerecht voor de ragoe gebruikt broodkruim om de saus te binden in plaats van een roux met bloem. Dat werkt uitstekend, maar voor de bewerking is het gerecht iets aangepast.
Rode letterkoekjes
Rond de verjaardag van Pieter Teyler (25 maart) worden tijdens de Kunstbeschouwingen van het museum rode koekjes geserveerd. Van de populaire rode koekjes zijn meerdere recepten bewaard gebleven. De onderstaande bewerking is een combinatie van enkele recepten, waarbij het recept uit De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746 de basis is. Er zijn ook recepten die amandelmeel combineren met bloem, en de gebruikte specerijen verschillen per recept. Je ziet letterkoeken op stillevens met ander zoet gebak en suikergoed, zoals op dit schilderij van Peter Binoit. Hij heeft de letters van zijn naam gebruikt.
Krentenbrood
Ingrediënten
boluspoeder
Bibliografie