In drop scones zit geen drop. Je laat het deeg vallen (Engels: to drop) op een gietijzeren bakplaat (girdle, volgens de Schotten) of in een koekenpan. O ja, de Schotten, spreken scone uit als ‘skon’ (meervoud ‘skonz’), veel Engelsen en alle Amerikanen als ‘skoown’. Dit recept maakt onderdeel uit van de serie recepten voor het WK vrouwenvoetbal 2019.
Uitgangspunt voor mijn recept was het recept voor scones uit Delia Smith’s Keukengeheimen. Ik wilde namelijk een versie met karnemelk en met frambozen, en die had zij. Alleen, ze ‘dropt’ de scones niet, maar bakt ze in de oven, en ze maakt een zacht deeg dat uitgerold wordt in plaats van een dik beslag. De scones moet je dan uitsteken en op de bakplaat leggen. Ik ben dus toch maar zelf aan de slag gegaan. De ’raspberry butter’ heb ik wel van haar overgenomen. Daar zit overigens geen boter in, alleen suiker. Je kunt ook frambozenjam gebruiken.
Ontbijt- of brunchgerecht, 12 tot 16 scones; voorbereiding 15 minuten; bereiding 5 minuten per bakronde (hoe groot is je koekenpan?).
Frambozenboter
225 gr frambozen
90 gr suiker
Scones
150 gr bloem
1 tl bakpoeder
½ tl zuiveringzout
75 gr boter
20 gr suiker
1 ei
1½ dl karnemelk
¼ tl zout
Voorbereiding
De frambozen – Begin met de frambozen: pureer ze in de blender, en wrijf ze door een zeef als je dat wilt. Heb ik niet gedaan, die pitjes overleef ik wel. Doe met suiker in een pannetje en verhit ongeveer 8 minuten terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Ga door totdat de puree zo dik is dat het spoor van een houten lepel zeker 1 seconde zichtbaar blijft. (Heel duidelijk uitgelegd door Delia). Doe in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Het beslag voor de scones – Meng voor de scones bloem met bakpoeder, zuiveringzout en zout. Smelt de boter. Klop het ei los met de karnemelk en de gesmolten boter. Doe de bloem erbij en roer tot een beslag.
Bereiding
Verhit een koekenpan met olie (of geklaarde boter, niervet of reuzel) en laat vier hoopjes van het beslag erin vallen. Dat gaat het beste met een kleine ijsbolletjestang. Laat rustig liggen totdat de bovenkant belletjes of putjes krijgt en keer ze dan met een spatel om. Maak het vuur niet te heet, anders verbrandt de onderkant.
Serveren
Serveer de scones warm, doormidden gesneden, met de frambozenpuree. Je kunt ook boter en/of lobbig geklopte room erbij geven.
Recept voor drop scones uit Schotland
Deze kleine en snelle Schotse pannenkoekjes moet je echt proberen! Weinig werk, leuk om te doen, en lekker.
© Auteur