• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Drop scones, een Schots gerecht

In drop scones zit geen drop. Je laat het deeg vallen (Engels: to drop) op een gietijzeren bakplaat (girdle, volgens de Schotten) of in een koekenpan. O ja, de Schotten, spreken scone uit als ‘skon’ (meervoud ‘skonz’), veel Engelsen en alle Amerikanen als ‘skoown’. Dit recept maakt onderdeel uit van de serie recepten voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Uitgangspunt voor mijn recept was het recept voor scones uit Delia Smith’s Keukengeheimen. Ik wilde namelijk een versie met karnemelk en met frambozen, en die had zij. Alleen, ze ‘dropt’ de scones niet, maar bakt ze in de oven, en ze maakt een zacht deeg dat uitgerold wordt in plaats van een dik beslag. De scones moet je dan uitsteken en op de bakplaat leggen. Ik ben dus toch maar zelf aan de slag gegaan. De ’raspberry butter’ heb ik wel van haar overgenomen. Daar zit overigens geen boter in, alleen suiker. Je kunt ook frambozenjam gebruiken.
Ontbijt- of brunchgerecht, 12 tot 16 scones; voorbereiding 15 minuten; bereiding 5 minuten per bakronde (hoe groot is je koekenpan?).

Schotse dropd sconz met frambozenFrambozenboter
225 gr frambozen
90 gr suiker
Scones
150 gr bloem
1 tl bakpoeder
½ tl zuiveringzout
75 gr boter
20 gr suiker
1 ei
1½ dl karnemelk
¼ tl zout

Voorbereiding

De frambozen – Begin met de frambozen: pureer ze in de blender, en wrijf ze door een zeef als je dat wilt. Heb ik niet gedaan, die pitjes overleef ik wel. Doe met suiker in een pannetje en verhit ongeveer 8 minuten terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Ga door totdat de puree zo dik is dat het spoor van een houten lepel zeker 1 seconde zichtbaar blijft. (Heel duidelijk uitgelegd door Delia). Doe in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Het beslag voor de scones – Meng voor de scones bloem met bakpoeder, zuiveringzout en zout. Smelt de boter. Klop het ei los met de karnemelk en de gesmolten boter. Doe de bloem erbij en roer tot een beslag.

Bereiding

Verhit een koekenpan met olie (of geklaarde boter, niervet of reuzel) en laat vier hoopjes van het beslag erin vallen. Dat gaat het beste met een kleine ijsbolletjestang. Laat rustig liggen totdat de bovenkant belletjes of putjes krijgt en keer ze dan met een spatel om. Maak het vuur niet te heet, anders verbrandt de onderkant.

Serveren

Serveer de scones warm, doormidden gesneden, met de frambozenpuree. Je kunt ook boter en/of lobbig geklopte room erbij geven.

Recept voor drop scones uit Schotland
Deze kleine en snelle Schotse pannenkoekjes moet je echt proberen! Weinig werk, leuk om te doen, en lekker.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Schotland, Ontbijt- of brunchgerecht, Snack Tagged With: frambozen Gepubliceerd op 14 juni 2019Laatste wijziging 16 november 2019

Previous Post: « Pittige komkommersalade met sesamzaadjes
Next Post: Frisse pastasalade voor warm weer »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria