• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Gele gekruide tahoe

Een vegetarisch (bij)gerecht uit de Indonesische keuken. Onze favoriete afhaal-Indonees in de Hilvertsweg in Hilversum, Sinar Djaya, heeft dit ook op het menu staan (daar heet het sambel goreng tahu), maar soms is het leuk om het eens zelf te maken. Hij heeft ook tahoe taotjo, die zal ik een volgende keer eens uitzoeken. Ik heb dit recept helemaal ‘op gevoel’ gemaakt. Grote kans dus dat de kok van Sinar Djaya hier en daar verbaast zal zijn als hij dit recept ziet. Ik heb het recept twee keer aangepast, en nu ben ik er zelf in ieder geval tevreden over. Maar ik haal ook nog steeds met veel plezier de ‘kleine rames’ bij Sinar Djaya, inclusief de gele tahoe!

Tahoe of sojabonenkaas heeft van zichzelf niet zoveel smaak, die komt van de saus waarin de tahoeblokjes stoven. Ik heb voor extra smaak de blokjes ook nog gemarineerd.
Bijgerecht voor 4 tot 6 personen, of vegetarisch hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen; voorbereiding 10 minuten + ½ uur wachten; bereiding 12 minuten.

Gele gekruide tahoe1 blok tahoe van 500
1 tl geelwortelpoeder
1 tl sambal oelek
1 tl ketjap
1 teen knoflook
wat zout
2 tl bloem
neutrale olie voor het bakken van de tahoe

Voor de saus
1½ eetl olie
1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
1 à 2 tenen knoflook uit de knijper
1 rode pepertje, verkruimeld met zaadjes
stukje trassi (Vegetarische optie: lepeltje miso)
1 serehstengel
1 schijfje verse gemberwortel
1 djeroek-poeroetblaadje of geraspte schil van ¼ citroen
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
½  eetl geelwortelpoeder
40 gr geraspte cocos
2 dl kokend water
2 eetl ketjap manis
zout

Voorbereiding

Tahoeblokjes – Leg het tahoeblok een half uur onder bezwaar. Zorg dat het uitgelekte vocht weg kan. Snijd dan het blok in dikke plakken, en snijd daarvan dobbelstenen. Doe geelwortelpoeder, sambal, knoflook, zout en ketjap in een kom en meng de tahoeblokjes erdoor. Laat een half uurtje staan. Bestrooi ze dan met bloem en bak ze in hete olie goudbruin en licht krokant.

Saus – Snijd het dunne uiteinde van de serehstengel af, snijd vanaf de wortelaanzet de stengel in de lengte een paar keer door zodat je een soort kwast krijgt. Schil de gemberwortel, snijd er een plakje van een halve centimeter af (als de wortel dun is, twee plakjes).

Bereiding

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Zet het vuur lager en fruit de ui enkele minuten tot glazig. Doe dan knoflook erbij, en na een halve minuut pepertjes, trassi en gember. Na enkele tellen gaan koriander, komijn en geelwortel erbij, en fruit nog even op laag vuur door. Roer de ketjap erdoor. Giet dan kokend water erbij, de geraspte cocos, sereh en djeroek poeroet of citroenschil. Laat een kwartier tot een half uur zachtjes sudderen. Doe tot slot de gebakken tahoeblokjes in de saus en warm nog even door.

Serveren

Net als veel Indonesische gerechten wint deze schotel aan smaak als je het even laat staan. Warm voorzichtig op, en serveer heet.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Djeroek poeroet

Blaadjes van de djeroek poeroetplant (bron wikipedia)

De Mauritius papeda (Citrus hystrix) is een groenblijvende boom met friszure vruchten die inderdaad aan limoen doen denken. De blaadjes worden gebruikt als specerij. Je kunt ze gedroogd kopen, of uit de diepvries. De oude naam was kafferlimoen, maar die term wordt vanwege de pejoratieve betekenis van het woord ‘kaffer’ (Arabisch: ongelovige; Z-Afrikaans: zwarte Afrikaan) liever niet meer gebruikt.

Sereh

Citroengras (Cymbopogon citratus) is inheems in tropische gebieden van Azië. De plant is een decoratieve graspol, maar helaas niet vorstbestendig. Je kunt sereh of citroengras vers krijgen, uit de diepvries, of in poedervorm (maar dan heeft het wel veel smaak verloren). Citroengras wordt meegekookt, en vóór het opdienen uit het gerecht verwijderd. Het wordt meestal niet gegeten, maar het witte gedeelte kan wel fijngesnipperd worden gebruikt.

Tahoe

Staat ook wel bekend als tofu of sojabonenkaas. Het ziet er inderdaad uit als jonge kaas, en het productieproces lijkt ook op kaasmaken. Het is per blok te koop. Bewaar tahoe altijd in water in de koelkast, en ververs het water dagelijks. Het blijft ongeveer 10 dagen goed. Van zichzelf heeft tahoe weing smaak. Het wordt vaak gemarineerd, maar het helpt ook al als je de tahoe licht perst voor gebruik. Voor het bakken snijd je het blok in vingerdikke plakken. Deze plakken leg je even “onder bezwaar”, dat wil zeggen dat je er een plankje met een gewicht (bijvoorbeeld een fles limonade) oplegt zodat het overtollige vocht eruit wordt geperst. Na een half uur de plakken goed drogen met keukenpapier of een schone keukendoek. Nu de plakken in blokjes snijden en ze in vrij hete olie in 2 à 3 minuten lichtgeel bakken. Uit laten lekken op keukenpapier, en verder verwerken.

Recept voor Indonesische gele gekruide tahoe
Dit gerecht is geïnspireerd op de lekkere ‘sambel goreng tahu’ van Indonesisch afhaalrestaurant Sinar Djaya..
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Indonesië, Hoofdgerecht, Bijgerecht, Met vis (pescetarisch), Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: rode peper, geelwortel, knoflook, cocos, tahoe Gepubliceerd op 28 februari 2018Laatste wijziging 9 december 2019

Previous Post: « Rode mosterd op Roomse wijze
Next Post: Verrassingseieren »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria