• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Japanse auberginesalade

Japanse pers voor ingemaakte groenten, de tsukemonokiProbeer, het is niet eng!

Omdat mijn dochter van de Japanse keuken én van aubergines houdt, wederom een Japans recept met aubergine. Dit keer in de vorm van een Japanse salade, sunomono. Over Japanse aubergines lees je meer bij het recept voor gegrillde aubergines met misoglazuur.

Het verschil tussen sunomono en tsukemono

Friszure gerechten zijn populair in de Japanse keuken. Je zou ze in twee hoofdcategorieën kunnen verdelen:

Tsukemono betekent ‘geurige schotel’ en heeft wat weg van zuurkool (met zout) of augurken en zilveruitjes uit een pot (met azijn). In Japan zijn allerlei tsukemono te koop, maar ze worden ook zelf gemaakt met behulp van een speciale pers, een tsukemonoki. Tegenwoordig is dat een ronde of rechthoekige doos van doorzichtig plastic met een deksel en ingebouwde geperforeerde plaat die op de groente drukt door een veer of een schroefdraad. Ook hier is de vergelijking met zuurkool op zijn plaats, want in het zuurkoolvat ligt een zware steen op de kool. In Nederland kun je het makkelijkst aan ingemaakte (roze) gember en takuan (ingemaakte daikon met een heldergele kleur) komen. Wil je zelf aan de slag, dan is zo’n tsukemonopers handig. Online kun je Tsukemonoki via Duitse websitesaanschaffen voor een paar tientjes. Ook boeken met tsukemonorecepten kun je daar vinden. De Nederlandse Bol heeft een uiterst mager aanbod op dit gebied.

Sunomono betekent ongeveer ‘zure schotel’ en lijkt een beetje op onze sla met vinaigrette, maar in plaats van met olie wordt de rijstazijn gecombineerd met sojasaus en vaak ook andere ingrediënten zoals dashi. Sneller klaar dan tsukemono, minder lang houdbaar ook. Sunomono kan ook schaal- of schelpdieren bevatten. Het recept op deze pagina is voor sunomono met aubergine. Aubergines zijn er in allerlei vormen. Voor deze salade zijn dunne aubergines het meest geschikt.
Voor 2 personen
. Voorbereiding 20 minuten; bereiding 15 minuten.

Sunomono van aubergine en waterkers1 smalle aubergine
flink wat zout
handvol waterkersblaadjes

Marinade/saus
4 eetl rijstazijn
1 tl suiker
2 tls sojasaus
1 tl mosterd

Afmaken
citroenschijfje
1 mooi takje waterkers

Voorbereiding

Snijd de aubergine in dunne plakjes. Doe ze in een zeef, bestrooi ze met zout en laat een kwartier staan.
Meng de ingrediënten voor de marinade.
Pluk blaadjes waterkers van de stelen, bewaar een takje voor garnering.

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de marinade.
Spoel de aubergineplakjes af onder stromend water. Knijp ze daarna héél goed uit. Ze zijn nu niet meer bitter, en slap.
Meng aubergine en waterkersblaadjes door de marinade, en laat nog een kwartier staan.

Serveren

Leg de salade-met-saus op mooie Japanse schaaltjes. Garneer met het takje waterkers en een (half) schijfje citroen. Je serveert deze schotel bijvoorbeeld tegelijk met rijst en misosoep (de laatste gang in de Japanse maaltijd).

Tip

Je kunt de waterkersblaadjes ook pas vlak voor het opdienen door de salade scheppen, dan blijven ze stevig.

Japanse salade met aubergine
Aubergine is een populaire groente in Japan. Daarom opnieuw een recept met aubergine, ditmaal een salade.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Japan, Voorgerecht, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: mosterd, aubergine Gepubliceerd op 2 januari 2016Laatste wijziging 9 december 2019

Previous Post: « Pepernoten en taaitaai
Next Post: Zuurkool in de soep? Lekker! »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria