• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Macaroni met ham en kaas

Het leesplankje van Ligthart en Jetses, in aangepaste versieMakkelijk, lekker, vet

Mijn dochter heeft bijna haar bachelor (gruwelijk woord), dus je ziet mij niet zo vaak meer op een basisschool. Nu ik meewerk aan de ontwikkeling van een lessenreeks kom ik er weer. In de bijna tien jaar dat mijn dochter van de basisschool af is, is er méér veranderd dan in de tijd die tussen haar en mijn schooltijd zit. Het zwarte schoolbord met piepende krijtjes is een whiteboard geworden, en er is in elke klas een hoek met per school in kwaliteit en aantal verschillende computers. Maar dit terzijde.

Met een groepje leerlingen sprak ik (natuurlijk) over eten. Zo liet ik mij macaroni met ham en kaas ontvallen, ik dacht dat dat wel een bekend gerecht zou zijn. De ogen sperden wijd open. “We eten vaak pasta, maar dat hebben we nog nooit gegeten!” zei een meisje. Ze zou zeker thuis vragen of dat een keer gemaakt kon worden. Een ander meisje dacht niet dat ze dat bij haar thuis voor elkaar zou krijgen, zij aten daar voornamelijk uit de magnetron. Blijkbaar hadden die ouders nog niet de pasta-ham-kaassaus in de afdeling ‘koelverse’ maaltijden ontdekt.

Voor het geval er nu ouders of verzorgers zijn die van hun kind het verzoek voor macaroni met ham en kaas hebben gekregen en zich afvragen hoe je dat klaarmaakt, staat hier het recept. In het basisrecept zitten geen groenten, maak er dan een frisse salade bij. Of maak een variant met groenten in de macaronischotel. Geef als toetje in ieder geval geen zuivel, want dat zit al genoeg door de pasta. Welke pasta je ook kiest, neem liever pijpjes of elleboogjes dan lintjes.
Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen (afhankelijk van grote of kleine eters); voorbereiding 15 minuten; bereiding 20 minuten.

Macaroni met ham en kaas400 tot 500 gr macaroni
150 tot 300 gr gekookte ham in dikke plakken
150 gr volvette belegen of jong belegen Goudse kaas, of een combinatie hiervan
5 dl (volle) melk
40 gr boter
40 gr bloem
witte peper en nootmuskaat naar smaak
eventueel zout, maar ham en kaas zijn ook al zout, proef eerst

Vlak voor het afmaken
eventueel 30 gr extra kaas

Voorbereiding

Snijd de plakken ham in blokjes (5x5mm).
Snijd ook 150 kaas in kleine blokjes (5x5mm). Rasp 50 gram kaas op een grove rasp. Je kunt ook alle kaas raspen.
Maak een béchamelsaus: smelt de boter zonder te laten verkleuren. Doe de bloem er in één keer bij en roer tot een papje met een houten spatel. Giet dan beetje bij beetje de koude melk erbij, terwijl je iedere keer roert tot de melk helemaal is opgenomen door de roux. Wacht met nieuwe melk erbij doen totdat de saus-in-wording weer tegen de kook aan is. Maak op smaak af met peper en nootmuskaat.
Kook de macaroni beetgaar (hoeveel minuten, dat zie je op de verpakking van de pasta), en giet af.
Schep de blokjes ham door de macaroni en giet de saus erover. Weer goed omscheppen. Op het laatst gaan de blokjes kaas erdoor. Doe het macaronimengsel in een ovenvaste, platte schaal. Je kunt dit ruim van te voren doen, of zelfs apart porties invriezen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 °C.
Strooi eventueel de extra geraspte kaas op de macaroni.
Bak de macaroni tot de bovenkant een mooi korstje heeft. Hoe lang dat duurt, hangt onder andere af van of de macaroni meteen na het koken de oven in gaat of dat de schaal een tijd in de koelkast heeft gestaan. En natuurlijk van hoe je eigen oven werkt. Voor mij was twintig minuten op 200 °C goed. Kijk of de bovenkant mooi bruin maar nog niet verbrand is, dan is het goed.

Serveren

Macaroni met ham en kaas eet je lekker heet. Maar dan moet je wel goed blazen voordat je een hap in je mond steekt.
Geef er bijvoorbeeld een simpele salade bij van kropsla, tomaat, komkommer en bieslook, afgemaakt met een vinaigrette. Wij aten er rucola bij met tomaat, walnotenolie, tomatenbalsamico-azijn, witte peper en zout.
Overigens, je kunt de macaroni met ham en kaas ook meteen opdienen, zonder de oven te gebruiken.

Waarom niet meteen de kaas in de saus smelten?

Als je de kaas meteen in de hete saus smelt, heb je niet macaroni met ham en kaas, maar met kaassaus en ham. Zeker als je de kaas niet raspt maar in blokjes hebt gesneden, blijven die blokjes nog net apart in het gerecht. En dat vind ik lekker. Maar het hoeft niet.

Variaties, ook met vis of vegetarisch

Het bovenstaande recept is erg simpel. Je kunt er groenten door doen, zoals erwtjes, venkel, prei of broccoli, toch andere kazen of meerdere kazen gebruiken (gorgonzola!), of een uitje zachtjes in de boter van de roux fruiten. Peterselie of ander kruid erdoor, knoflook, specerijen. Als je geen vlees eet, zou je grote garnalen in plaats van ham kunnen gebruiken. Eet je ook geen vis, dan neem je alleen kaas. Misschien wat hazelnoten of cashewnoten erdoor dan, maar het hoeft niet want kaas is ook een vleesvervanger.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Ham

Voor dit gerecht gebruik je niet dure Parmaham maar gekookte ham. Maar dan niet die rechthoekige schijven rubber die ze in supermarkten ‘achterham’ noemen, en al helemáál niet voorgesneden blokjes. Ga naar een echte slager, kies een mooie ham uit en laat daar dikke plakken van snijden. Die heb je zelf in minder dan een halve minuut in blokjes gesneden.

Goudse kaas

Dit is geen Italiaans recept, laat die parmezaan dus maar zitten. De volvette, smeuïge (jong) belegen Goudse kaas heeft een perfect smeltgedrag voor deze saus. Je krijgt van die leuke kaasdraadjes tussen de macaroni op je lepel en de achterblijvers op je bord. Koop geen voorverpakte geraspte kaas. Dat is vaak nooit kaas geweest, maar meteen in de fabriek tot krulletjes verwerkt. Zelf raspen is echt niet zo veel werk, en je bent meestal nog goedkoper uit ook.

Macaroni

Kies je kleine elleboogjes of grote Italiaanse pasta? Wat je zelf lekker vindt.

Een makkelijk en veelzijdig recept voor pasta met ham en kaas
Met dit pastarecept kun je alle kanten op, van heel simpel met weinig ingrediënten tot een schotel met diverse kaassoorten en groenten.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Verenigde Staten, Hoofdgerecht, Eenpansmaaltijd, Met vis (pescetarisch), Met vlees, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: pasta, varkensvlees, kaas Gepubliceerd op 18 april 2014Laatste wijziging 17 november 2019

Previous Post: « Een middeleeuwse evergreen
Next Post: Kwamkwammersloeg »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria