• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Chili con carne

Back to the Seventies!

Ooit chili con carne gegeten? Het is een typisch studentengerecht: gooi een hoop goedkope ingrediënten in een pan, en klaar is kees. En dat is nu precies wat we na de dure en culinair overladen decembermaand nodig hebben!
Er zijn heel veel versies van dit gerecht. Oorspronkelijk komt het uit Texas (eerste helft negentiende eeuw), waar het een goedkoop vleesgerecht met chillies (rode pepertjes) was. Dat kon je bij bonen serveren, maar bijvoorbeeld ook bij spaghetti of rijst. Als je voor bonen kiest, kun je gewone bruine bonen nemen. Authentieker is pinto bonen of kidney bonen te gebruiken, maar onderstaand recept heeft weinig met authenticiteit te maken, het is gewoon mijn recept van lang geleden. Overigens is de combinatie met bonen het beste als je het gerecht later wilt opwarmen, pasta of rijst moet je later apart toevoegen anders worden die te gaar.
Dit gerecht is erg makkelijk in grote hoeveelheden te bereiden. De chili op de foto heb ik gemaakt toen een stel vrienden verhuisden. De pan was voor acht personen, maar toen er eentje subtiel riep dat hij ERGE honger had, heb ik er nog een zak voorgekookte diepvries erwtjes door gegooid (die staan niet op de foto of in het recept). Dat is nou het leuke van chili con carne: er kan altijd nog wat bij.
Andere makkelijke gerechten met bruine bonen en gehakt: Bruine bonen met appel en stroop, Keema kerrie.
Eenpansmaaltijd voor 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 25 minuten.

Chili con carne400 gr rundergehakt (of hoh)
50 gr ontbijtspek in blokjes
1 flinke ui
1 rode paprika
1 groene paprika
3 tomaten of een half blikje gepelde tomaten
2 tenen knoflook uit de knijper
1 blikje maïs
1 literblik + ½liter-blik bruine bonen
2 gedroogde rode pepertjes, verkruimeld zonder zaadjes (of 1 tl gemalen chilipepers of cayennepeper)
1 tl gedroogde oregano
1½ tl komijnpoeder
½ tl gedroogde knoflook
scheutje worcestershire saus
1 blikje tomatenpuree
1 dl gembersiroop
zout, peper
olie (neutrale olie)

Voorbereiding

Maak de verse groenten schoon en snijd ze in blokjes.
Open de blikken, doe de inhoud in een zeef, spoel af onder stromend water en laat uitlekken.

Bereiding

Verhit olie in een grote pan. Bak de spekblokjes op laag vuur uit, doe er dan het gehakt bij. Roer het gehakt om tot het rul is en de rauwe kleur verloren heeft. Dit gaat goed door met een vork te prakken. Haal het vlees uit de pan, laat uitlekken. Doe nieuwe olie in de pan, fruit de uien glazig. Doe nu paprika erbij, knoflook en specerijen. Fruit door tot de paprika zacht is. Doe dan het vlees terug in de pan, doe er tomatenpuree, worcestershire saus en gembersiroop bij, Roer door, laat vijf minuten sudderen, doe dan de uitgelekte blikgroenten en tomaten (vers of uit blik) erbij. Verwarm goed, proef, doe er zout en peper naar smaak bij, en wat je eventueel nog mist aan smaak.

Serveren

Dampend heet. Bier schijnt hierbij het beste te smaken.

Als je je af vraagt waar de chilipoeder is gebleven die oorspronkelijk in dit recept zat, blijkbaar is dat specerijenmengsel niet meer de moeite waard om te produceren. Gelukkig kun je het makkelijk zelf maken.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Cayennepeper

Gemalen rode peper. Pittig dus.

Chilipoeder

Dit is net als kerriepoeder niet één specerij, maar een kruidenmengsel. Het is kenmerkend voor Mexicaanse/Texaanse gerechten. Er zit rode peper in, maar ook oregano, komijn en knoflook. En hoe milder de chilipoeder, hoe meer paprikapoeder erin zit. Vreemd genoeg is chilipoeder verdwenen uit de schappen van de Nederlandse supermarkten. Daarom is dit oorspronkelijke ingrediënt in het recept vervangen door een mengsel van de specerijen die traditioneel in chilipoeder zitten. Je kunt geen kruidenmix voor chili con carne gebruiken (zoals van Mesa Mexicana), dat is een ‘maaltijdbereiding’ waaraan ook zout, suiker en gemodicifeerd zetmeel is toegevoegd. De chilipoeder van het eko-merk Piramide is wel een goede en bruikbare chilipoeder.

Bonen

Kidney bonen en Pinto bonen, beide zijn varianten van de Phaseolus vulgaris, net als bruine bonen en witte bonen. De pinto boon is lichtbruin met donkerbruine vlekjes, de kidney boon is donkerrood van kleur en, zoals de naam al zegt, ietwat niervormig.

Rode pepertjes

Lees hier hoe je het beste om kunt gaan met rode peper.

Recept voor chili con carne
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Verenigde Staten, Hoofdgerecht, Eenpansmaaltijd, Met vlees Tagged With: tomaat, paprika, rode peper, knoflook, bruine bonen, gehakt Gepubliceerd op 17 december 2006Laatste wijziging 30 november 2019

Previous Post: « Cranberry-walnotenbrood
Next Post: Middeleeuwse appelmoes met vet »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria