• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet
  • Engels

Cranberry-walnotenbrood

Weer eens wat anders dan die eeuwige kerststol

Dit brood is een feestbrood. Het is lekker, en het ziet er leuk uit met die helderrode besjes erin. Het smaakt goed bij blauwschimmelkaas, maar ook enkel besmeerd met boter (géén margarine natuurlijk) brengt dit brood je in feeststemming. Ik kwam op het idee voor dit brood door de gedroogde cranberries die ik bij de groothandel zag staan. Verder ben ik dol op ahoornsiroop, zeker in combinatie met walnoten. Andere broodrecepten op deze site: Romeins brood, Middeleeuws brood, Olijvenbrood, Pestobrood, Tomatenbrood, Walnotenbrood
Voor een flink brood van 1 kilo; voorbereiding 90 minuten; bereiding 50 minuten.

Feestelijk brood met gedroogde cranberries en walnoten

250 gr bloem
250 gr volkorenmeel
3¼ dl karnemelk
3 eetl walnotenolie
3 eetl ahoornsiroop (esdoornsiroop, maple syrup)
1 tl zout (7 gram)
7 gr droge gist
75 gr walnoten, grofgehakt
75 gr gedroogde cranberries

Voorbereiding

Vermeng bloem en volkorenmeel, gist en zout. Doe er dan karnemelk, notenolie en ahoornsiroop bij. Kneed tot je een soepel, elastisch brooddeeg hebt, Kneed er vervolgens de walnoten en gedroogde cranberries door. Laat een half uur rijzen op een tochtvrije, warme plek, kneed nog een keertje door, en geef het brood zijn definitieve vorm. Laat nogmaals een half uur rijzen.

Bereiding

Het brood kan in een vorm gebakken worden of zo op het bakblik. Je kunt er ook kleine broodjes van maken. Je kunt het brood of de broodjes eventueel nog versieren met halve walnoten en bestrijken met eigeel, ei of melk.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood gaar. Als je kleine broodjes hebt gevormd is twintig minuten genoeg, maar één groot brood heeft vijftig minuten nodig. Tik met een houten lepel op het brood. Klinkt het hol, dan is het brood gaar.

Serveren

Natuurlijk bij een broodmaaltijd, bestrooid met poedersuiker. Maar ook bij de kaasgang in een uitgebreid menu is het een geschikt brood. In dat geval het brood niet met suiker bestrooien.
Het brood op de foto is gebakken in een kerstboomvorm. De verse cranberries zijn na het bakken met houten prikkertjes bevestigd.

Simpel borrelnootje
Roer een beetje ahornsiroop door een handjevol walnoten.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Ahoornsiroop

Het ingedikte sap van de Noordamerikaanse esdoorn (Acer saccharum) of de zwarte esdoorn (Acer nigrum). Vergeleken met suikersiroop van riet- en bietsuiker heeft ahoornsiroop een complexe smaak. Omdat ahoornsiroop duur is wordt er ook ‘siroop van ahoorn’ verkocht, dit subtiele verschil in naam betekent een groot verschil in wat je krijgt: maïssiroop met een vleugje ahornsiroop voor de smaaksuggestie. Maar het is wel goedkoper.

Cranberries

Dit is een bessensoort (Vaccinium macrocarpon) die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Inmiddels groeit de plant ook hier en daar in Europa, onder andere op Terschelling (door een in 1840 aangespoeld vat met cranberries). De oorspronkelijke Europese variant is de veenbes (Vaccinium oxycoccus), die veel kleinere besjes heeft.

Een recept voor feestelijk kerstbrood met cranberries
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Bijgerecht, Zoet gebak Tagged With: kerstmis, brood, walnoot, cranberry, karnemelk Gepubliceerd op 6 december 2006Laatste wijziging 22 november 2019

Previous Post: « Carpaccio
Next Post: Chili con carne »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria