• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Gepekelde groenten

Een frisse Chinese salade

Het principe van deze friszure groenten uit de Chinese keuken is hetzelfde als van coleslaw: de gesneden groente staat een nacht met zout. Het zout onttrekt vocht aan de groenten en werkt op de celwanden, waardoor de groenten ‘gaar’ worden. Dat wil zeggen, ze blijven rauw maar zijn zachter en beter verteerbaar. Het recept lijkt ook op de Japanse auberginesalade die ik onlangs op Coquinaria heb gezet. Deze gepekelde groenten gebruik ik in het recept voor Koe loe yuk.
Bijgerecht; voorbereiding 12 minuten + 1 nacht in de koelkast; bereidingstijd 10 minuten + 6 uur in de koelkast..

Chinese zoetzure groenten200 gr knolraap of koolraap, geschild
200 gr winterpeen, geschrapt
200 gr komkommer met schil
2 cm verse gemberwortel
1 kleine rode peper
½ eetl zout

Saus
3 eetl suiker
3 eetl (rijst)azijn

Voorbereiding

Maak de groenten schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’. Je kunt er ook dunne repen van maken of de groenten grof raspen.
Snijd het pepertje in de lengte doormidden, schraap de zaden eruit, en snipper het dan.
Schil de gemberwortel en snijd er dunne plakjes van.
Doe de groenten met rode peper en gember in een kom en vermeng met het zout. Zet de afgesloten kom een nacht in de koelkast.

Bereiding

Spoel de groenten in een zeef af onder de kraan om overtollig zout te verwijderen. Laat uitlekken, doe ze dan terug in de kom.
Verhit de azijn met de suiker totdat die laatste is opgelost. Giet over de groenten, schud goed om, en laat de kom nog eens zes uur in de koelkast staan.

Dit zijn wel gepekelde of zoetzure groenten, maar je kunt ze niet lang bewaren. Om ze in te maken, neem je gelijke hoeveelheden azijn en suiker, je brengt dit aan de kook en giet het dan in de bewaarpot op de afgespoelde groenten (die wel een nacht met zout hebben gestaan). De groenten moeten vrijwel onder staan, hoe veel je precies nodig hebt hangt af van de hoeveelheid groenten en de vorm van je bewaarpot. Meteen afsluiten en ondersteboven laten afkoelen.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Knolraap of koolraap?

De knolraap is een andere groente dan koolraap. Knolraap (Brassica rapa subsp. rapa) wordt ook wel meiknol genoemd. De knol is de verdikking bovenin de penwortel van de plant. Koolraap (Brassica napobrassica) is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising van knolraap en kool, en een typische wintergroente. Om de verwarring compleet te maken, is er dan ook nog koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) die helemaal geen knol is maar net als venkel een bolvormige verdikking van de stengel van de plant. Maar zowel knolraap als koolraap kunnen in het Engels turnip heten, hoewel koolraap ook wel rutabaga wordt genoemd. Koolraap smaakt iets zoet en kleurt geel, knolraap smaakt radijsachtig en blijft wit. Het Engelstalige kookboek waar dit recept aan is ontleend, gebruikt turnip. De illustratie erbij laat witte stukken zien dus koolraap is de bedoeling. Omdat ik in januari zo snel geen koolraap kon krijgen, maakte ik de gepekelde groente met knolraap. Was ook prima.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Huang Su-Huei, Chinese Cuisine, Wei Chuans Cook Book. Taipei, Taiwan, 1974.

Zoetzure groenten, een Chinees recept
Aziatisch zoetzuur bestaat uit meer dan atjar tjampoer. Deze friszure gepekelde groenten zijn lekker als bijgerecht of als ingredient in roerbakschotels.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, China, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: komkommer, rode peper, gember, wortel, koolraap Gepubliceerd op 18 februari 2016Laatste wijziging 23 november 2019

Previous Post: « Koe loe yuk
Next Post: Gevulde sinaasappel »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria