• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Basistechniek – Omgaan met frituurvet

Naar het overzicht van Tips & technieken

Frituren in een wokFrituren doe je in veel vet of olie. Je kunt allerlei vetten gebruiken, zelfs boter, maar die moet dan wel geklaard zijn. Je kunt het frituurvet meestal enkele keren gebruiken, maar als een gerecht een heel uitgesproken smaak heeft doe ik dat toch maar niet.

Kijk voor gerechten uit de frituur op deze pagina.

Je kunt frituren in een elektrische frituurpan, maar dan moet je die meestal helemaal vullen, meestal met drie tot vijf liter. En als je zoals ik graag verschillende vetten gebruikt om te frituren, is dat niet handig. En tenzij je hele grote hoeveelheden moet frituren, heb je zo’n bakbeest helemaal niet nodig. Ik gebruik het liefst een wok. Omdat die wijd maar niet al te diep is, heb je minder olie nodig. Voor kleine gerechtjes gebruik ik een steelpannetje.

Een wok of steelpan heeft geen thermostaat. Je moet dus zelf bepalen hoe heet het frituurvet is, en de warmtebron aanpassen als dat nodig is. Je hebt voor een paar euro al een frituurthermometer als je wilt weten hoe heet je vet is. Ik gebruik een laser/infraroodmeter. Die is wel wat duurder, maar komt niet in aanraking met het vet. Dat vind ik wel zo hygiënisch. En je kunt er van alles mee meten. Rijzend deeg, het badwater, de buitenmuur in de zon en in de schaduw, je huid. Let er wel op dat je niet in iemands ogen schijnt.

Sommige vetten stollen bij het afkoelen, bijvoorbeeld ossewit of geklaarde boter. Het voedsel dat hierin wordt gefrituurd moet dus vooral warm gegeten worden, anders smaakt het niet meer. Maar patatjes smaken toch wel het best als ze in ossewit gebakken zijn. Voor oosterse hapjes gebruik je vooral neutrale olie (sojaolie is natuurlijk heel geschikt), en vaak doe ik daar een scheut olie van geroosterd sesamzaad bij.

Of je nu vet of olie gebruikt, je hebt het meest profijt van het vet als je het na ieder gebruik filtert. Dat gaat heel makkelijk door een vel keukenpapier in een (metalen) zeef te leggen, en het vet of de olie er dan door te gieten. Laat het vet iets afkoelen voordat je het zeeft, maar niet te veel, anders is het te dik om nog door het keukenpapier te lopen. Ik bewaar frituurvet en -olie altijd in aparte flessen en bakken, waarop ik bijhoud hoe vaak het gebruikt is, en wat erin is gefrituurd. Olie voor vis en garnalen houd ik apart apart vanwege de smaak. Als je vegetariërs in huis hebt, gebruik je voor vegetarische gerechten liever geen olie waarin gerechten met vlees zijn gefrituurd.

Je kunt olie en vet drie tot vijf keer gebruiken, afhankelijk van wat je erin hebt gebakken. Bewaar het vet en de olie liefst op een koele, donkere plek.
Het zeven en opbergen van frituurvet of -olie na iedere frituurbeurt is iets meer moeite, maar dat is me liever dan een vreselijk smerige en stinkende frituurpan in de kast!

Over frituurvet- en olie
Frituren geeft een lekkere smaak aan voedsel. Maar wat is een fijne frituurpan, en hoe bewaar je het frituurvet?
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Basistechniek Tagged With: frituur Gepubliceerd op 26 mei 2018Laatste wijziging 27 mei 2018

Previous Post: « basistechniek – Het bad van Marie
Next Post: Basistechniek – Verse broodkruimels maken »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria