• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Wat is een rijstkoker

Naar het overzicht van Tips & technieken

Rijstkoker met gele rijstIn landen waar rijst het basisvoedsel is, hoort de rijstkoker (een Japanse vinding) tot de standaarduitrusting van de keuken. Het is dan ook een ideaal hulpmiddel voor het koken van rijst. Je doet de met een bijgeleverde maatbeker afgemeten hoeveelheid rijst erin, giet er water bij volgens de maatverdeling op de binnenpan (voor 3 bekers rijst vul je de pan met water of bouillon tot het maatstreepje waar een ‘3’ bijstaat), doet de deksel erop, zet de schakelaar op ” cook’ of ‘koken’, en het apparaat brengt het water aan de kook.

Nu komt het mooie van de rijstkoker: als de rijst gaar is, schakelt het apparaat vanzelf over op een warmhoudfunctie. Je hoeft geen kookwekker te zetten, geen rijst af te gieten, en de rijst blijft urenlang op temperatuur. Behalve de toch al weinig interessante snelkookrijst kun je alle soorten rijst erin koken: met lange en korte korrel, wit of zilvervlies, losse of kleefrijst. Zelfs linzen gaan goed in de rijstkoker. Voor sommige gerechten (pilau, nasi koening) moet rijst eerst worden gefruit in boter of olie (al dan niet met ui, knoflook en kruiden). Dat kan ook in de rijstkoker, maar let erop dat de schakelaar op ‘koken’ blijft staan, want zodra het gewicht in de pan te laag is (als er dus nog geen vocht bij zit) wordt er automatisch naar ‘warmhouden’ overgeschakeld. Risotto maak ik in een pan op het fornuis, en éénpansmaaltijden met rijst kunnen ook beter op het vuur worden bereid. En over het fornuis gesproken: nog een voordeel van de rijstkoker is dat het een pit op het fornuis uitspaart.

Rijstkokers zijn soms te koop in kookwinkels, maar als je een uitgebreide keus wilt hebben, kun je het beste naar een toko gaan. Daar staan ze in overvloed. Ik heb zelf twee rijstkokers, een kleine (1 tot 3 maatbekers) en een wat grotere (3 tot 7 maatbekers). In de grote rijstkoker kan ik met gemak voor twaalf personen rijst klaarmaken. Bijna alle rijstkokers hebben een anti-aanbak binnenpan. En hoe voorzichtig je ook bent, toch kan die laag beschadigd raken. Gelukkig zijn rijstkokers niet zo duur dat een nieuwe onbetaalbaar is. Het wordt anders als je rijstkokers met extra functies neemt, of met keramische binnenpannen. De extra functies heb je vaak niet nodig, of je hebt er al een ander keukenapparaat voor. En zo’n vijf keer duurdere keramische rijstkoker … voor mij hoeft het niet.

Voor restjes rijst heb je niets aan een rijstkoker. Die kun je het beste stomen of opbakken.

Rijst – Basisrecepten en informatie

Wat is een rijstkoker
Een rijstkoker is reuze handig. je zet de rijst op en hebt er verder geen omkijken meer naar. Een simpele rijstkoker kost maar een paar tientjes.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Keukengerei Tagged With: rijst Gepubliceerd op 23 mei 2018Laatste wijziging 16 november 2019

Previous Post: « Hoe eet je een artisjok
Next Post: Wat is een pastapan »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria