Naar het overzicht van Tips & technieken
In landen waar rijst het basisvoedsel is, hoort de rijstkoker (een Japanse vinding) tot de standaarduitrusting van de keuken. Het is dan ook een ideaal hulpmiddel voor het koken van rijst. Je doet de met een bijgeleverde maatbeker afgemeten hoeveelheid rijst erin, giet er water bij volgens de maatverdeling op de binnenpan (voor 3 bekers rijst vul je de pan met water of bouillon tot het maatstreepje waar een ‘3’ bijstaat), doet de deksel erop, zet de schakelaar op ” cook’ of ‘koken’, en het apparaat brengt het water aan de kook.
Nu komt het mooie van de rijstkoker: als de rijst gaar is, schakelt het apparaat vanzelf over op een warmhoudfunctie. Je hoeft geen kookwekker te zetten, geen rijst af te gieten, en de rijst blijft urenlang op temperatuur. Behalve de toch al weinig interessante snelkookrijst kun je alle soorten rijst erin koken: met lange en korte korrel, wit of zilvervlies, losse of kleefrijst. Zelfs linzen gaan goed in de rijstkoker. Voor sommige gerechten (pilau, nasi koening) moet rijst eerst worden gefruit in boter of olie (al dan niet met ui, knoflook en kruiden). Dat kan ook in de rijstkoker, maar let erop dat de schakelaar op ‘koken’ blijft staan, want zodra het gewicht in de pan te laag is (als er dus nog geen vocht bij zit) wordt er automatisch naar ‘warmhouden’ overgeschakeld. Risotto maak ik in een pan op het fornuis, en éénpansmaaltijden met rijst kunnen ook beter op het vuur worden bereid. En over het fornuis gesproken: nog een voordeel van de rijstkoker is dat het een pit op het fornuis uitspaart.
Rijstkokers zijn soms te koop in kookwinkels, maar als je een uitgebreide keus wilt hebben, kun je het beste naar een toko gaan. Daar staan ze in overvloed. Ik heb zelf twee rijstkokers, een kleine (1 tot 3 maatbekers) en een wat grotere (3 tot 7 maatbekers). In de grote rijstkoker kan ik met gemak voor twaalf personen rijst klaarmaken. Bijna alle rijstkokers hebben een anti-aanbak binnenpan. En hoe voorzichtig je ook bent, toch kan die laag beschadigd raken. Gelukkig zijn rijstkokers niet zo duur dat een nieuwe onbetaalbaar is. Het wordt anders als je rijstkokers met extra functies neemt, of met keramische binnenpannen. De extra functies heb je vaak niet nodig, of je hebt er al een ander keukenapparaat voor. En zo’n vijf keer duurdere keramische rijstkoker … voor mij hoeft het niet.
Voor restjes rijst heb je niets aan een rijstkoker. Die kun je het beste stomen of opbakken.
Rijst – Basisrecepten en informatie
Wat is een rijstkoker
Een rijstkoker is reuze handig. je zet de rijst op en hebt er verder geen omkijken meer naar. Een simpele rijstkoker kost maar een paar tientjes.
© Auteur