Naar het overzicht van Tips & technieken
Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distelachtige plant. Er zijn verschillende rassen artisjokken, kleintjes en grote bollen, paarse en groene. Op de foto zie je bloeiende en uitgebloeide artisjokken in de potager du roi (moestuin van de koning) bij het paleis in Versailles.
Voor de oningewijde lijkt een artisjok een onneembare vesting. Maar het valt mee hoor!
Hele artisjok koken
Kijk voor het koken van hele artisjokken bij dit recept.
Hele artisjok eten
Het eten van een hele (gekookte) artisjok bestaat uit drie fasen.
- Je begint met de blaadjes. Dit zijn niet de bloembladen, maar schutbladen. Die trek je één voor één los, je dipt die in een saus (boter, vinaigrette, of mayonaise), en schraapt vervolgens met je voortanden het onderste, vlezige gedeelte van het blaadje eraf. Zo ga je door totdat de blaadjes steeds dunner en ieler worden. De binnenste blaadjes kun je helemaal eten.
- Als je bijna alle blaadjes hebt leeggezogen komt de volgende fase: Onder die blaadjes, in het hart van de artisjok, zit het ‘hooi’, dat eruit ziet als een stelletje draden en erg vezelig is. Dat zijn de eigenlijke bloemblaadjes. Als je een artisjok lang laat liggen, dan willen die nog wel eens tevoorschijn komen, ze zijn dan paars. Zolang ze nog in het hart verstopt zitten zijn ze geelwit van kleur. Het hooi is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Dit moet voorzichtig gebeuren, want eronder zit het lekkerste van de artisjok: de bodem. Schraap dus voorzichtig met een mes die draden weg.
- En dan de laatste fase: Snijd met mes en vork de bodem in hapklare stukjes, doop die eventueel ook nog in de saus, en eet ze op.
Op deze site staat een recept voor artisjokken met dragon-mayonaise. En in de Jacobijnen pottagie worden artisjokbodems gebruikt.
Op de foto’s, van boven naar beneden: 1. Artisjokken. 2. De meeste artisjokblaadjes zijn al gegeten. 3. De artisjokbodem, met het hooi.
Hoe eet je een hele artisjok
Een hele artisjok eten is best een kunstje. Hier lees je hoe dat gaat.
© Auteur